Wikijunior:Kriebelbeestjes/Zweefvlieg

Uit Wikibooks


Zweefvlieg

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De zweefvlieg behoort tot de insecten en is directe familie van de huisvlieg. Ze behoren allebei tot de familie van de tweevleugeligen. De zweefvlieg lijkt niet op een huisvlieg vanwege de zwarte en gele kleuren.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

De zweefvlieg heeft zes pootjes en twee vleugels, net als alle vliegen. Zweefvliegen hebben een zuigsnuit en een lichaam dat uit drie delen bestaat: kop, borststuk en achterlijf.

Zweefvliegen kunnen allerlei kleuren hebben: van helemaal zwart tot heel fel gekleurd. De meeste zijn echter bruin tot zwart met witte, oranje of gele banden op het achterlijf.

De meeste zweefvliegen worden ongeveer een centimeter lang.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

Zweefvliegen komen overal voor, ze hebben echter een voorkeur voor zonnige plaatsen waar veel bloemen groeien. Bij nat of koud weer schuilt de vlieg, bijvoorbeeld onder bladeren, maar ook in gaten of muurholtes.

Wat eet het?[bewerken]

De zweefvlieg leeft van nectar en haalt de nectar uit de bloemen. In nectar zitten veel suikers, die de zweefvlieg nodig heeft om te vliegen, de zweefvlieg kan zijn vleugels razendsnel bewegen en zo snel heen- en weer schieten in de lucht. De zweefvlieg kan ook doodstil blijven hangen in de lucht, andere vliegen kunnen dit niet.

Hoe groeit het op?[bewerken]

Zweefvliegen leggen hun eitjes meestal af op planten of op de grond. De larven worden maden genoemd, net zoals bij de gewone huisvlieg. Ze zien er uit als kleine, pootloze rupsjes. Sommige larven eten bladluizen, andere leven in het water en hebben een zeer lange uitschuifbare adembuis om adem te halen boven water. Sommige larven leven in de nesten van wespen, en eten het afval van de wesp. Weer andere soorten leven in composthopen of van schimmels. Als de larve volgroeid is maakt ze een harde cocon, de pop waarin ze verpopt tot volwassen zweefvlieg. Veel soorten overwinteren als eitje of als pop.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

De zweefvlieg kan zich alleen verdedigen door snel weg te vliegen. Als hij wordt vastgepakt, maakt de vlieg zoemende geluiden, die lijken op het geluid van een bij.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

Door de gele en zwarte kleuren lijkt de zweefvlieg niet op een vlieg, maar op een bij of een wesp. Hierdoor laten vogels, die graag vliegen eten maar liever niet gestoken worden, de zweefvlieg liever met rust. De vogels worden gefopt want een zweefvlieg kan niet steken of bijten. Ook mensen zijn vaak onterecht bang voor de zweefvlieg. Het verschil tussen een bij of wesp en een zweefvlieg is moeilijk te zien. Alleen tijdens het vliegen is het verschil goed zichtbaar. De bij en de wesp vliegen met een zigzaggende beweging en hangen nooit stil in de lucht. De zweefvlieg vliegt in een rechte lijn en hangt vaak stil in de lucht. Je ziet een soort vage vlakte bij zijn vleugeltjes omdat ze zo vaak op en neer gaan als ze stil in de lucht hangen.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

De zweefvlieg is ongevaarlijk en is een nuttig insect omdat de larven leven van bladluizen of afval. De volwassen zweefvlieg vliegt van bloem naar bloem en bestuift zo de bloemen.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Zweefvlieg
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.