Naar inhoud springen

Wikijunior:Kriebelbeestjes/Wesp

Uit Wikibooks


Wesp

Hoe ziet dit beestje eruit?

[bewerken]

Geel, zwart van kleur. Een wesp heeft een kop, borststuk en een achterlijf. Zij heeft 3 paar poten en 2 paar vleugels (voorvleugels en achtervleugels) aan het borststuk en heeft een angel.

Waar vind je dit beestje?

[bewerken]

Wespen wonen in een nest, bijv. in een boom. Ook zie je ze vaak waar zoetigheid in de buurt is, dit kan zijn bij eten, drinken, vuilnisbakken.

Wat eet het?

[bewerken]

Wespen leven van nectar, honingdauw van luizen, stuifmeel, plantensap, vruchtvlees en sap van rijpe vruchten (peren, pruimen onder andere), maar ook van vloeibare zoete voedings- en genotmiddelen bestemd voor menselijke consumptie (limonade, stroop en dergelijke). Het stuifmeel wordt meestal niet verzameld. Sommige wespensoorten beschadigen de planten om bij het sap te kunnen komen.

Hoe verdedigt het zichzelf?

[bewerken]

Een wesp steekt. Een wesp steekt als het nest dreigt te worden verstoord, als ze in het nauw gedreven wordt, als je in de aanvliegroute staat maar ook als je haar verjaagt van haar prooi (voedsel) dus ook van je glas limonade.

Gestoken door een wesp?

[bewerken]

Als je dan toch wordt gestoken door een wesp, is het belangrijk dat je de plek uitzuigt. Dit kun je zelf met je mond doen; spuug het gif echter wel uit en slik dit niet door. Ook kun je gebruikmaken van een speciale soort spuit die in veel winkels te verkrijgen is. Deze spuit heeft aan het einde een soort malletje dat je om de steek heen kunt zetten; je kunt nu dit spuitje het gif uit je wondje laten zuigen.

Om de pijn en de jeuk wat te verzachten kun je ammonium op de steek smeren. Je kunt nog wel een paar uur tot een dag last hebben van de wespensteek.

Afbeeldingen

[bewerken]
Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Wesp
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.