Wikijunior:Kriebelbeestjes/Hommel

Uit Wikibooks


Hommel

Wat is dit voor beestje?[bewerken]

De hommel is een insect en is familie van de bij en de wesp.

Hoe ziet dit beestje eruit?[bewerken]

Hommels zijn erg behaarde beestjes, ze hebben niet alleen veel haren maar deze zijn ook erg lang. Hommels lijken daardoor groter dan ze zijn, ze worden ongeveer 1 tot 2 centimeter lang. De meeste hommels hebben een zwarte kleur met gele, oranje of witte banden op het lichaam, er zijn echter ook soorten die oranje, bruin of volledig zwart zijn.

Waar vind je dit beestje?[bewerken]

Hommels leven in een nest, net als bijen en wespen. Bij zonnig weer vliegen hommels van bloem tot bloem om voedsel te verzamelen. Bij slecht weer blijven ze in het nest.

Wat eet het?[bewerken]

Hommels eten nectar uit de bloemen en verzamelen stuifmeel voor de andere hommels in het nest. Ze verzamelen het stuifmeel in kleine zakjes aan de poten, die korfjes worden genoemd.

Hoe groeit het op?[bewerken]

Net als bijen en wespen hebben de hommels een koningin. De koningin wordt goed beschermd door de andere hommels in het nest en is de enige die eitjes legt. De eitjes worden afgelegd in een afzonderlijk kamertje zodat elke larve zijn eigen 'cel' heeft. Als het eitje uitkomt komt de larve tevoorschijn. Deze is wit en lijkt op een made. De larven hebben dus geen poten of duidelijke kop of vleugels. Als hij genoeg gegroeid is maakt de larve een pop, hieruit komt na een tijdje de volwassen hommel.

Hoe verdedigt het zichzelf?[bewerken]

Hommels hebben net als bijen en wespen een angel. Hommels zijn niet zo agressief als bijen en wespen, ze proberen eerst te vluchten of te dreigen. Als een hommel dreigt, draait hij zich op zijn zij en laat de angel zien. Alleen als ze in het nauw worden zullen hommels steken.

Wat is er speciaal aan dit beestje?[bewerken]

Omdat ze zo behaard zijn, hebben hommels een goede isolatie, ze kunnen in landen leven waar het te koud is voor bijen en wespen. Maar een nadeel is er ook: in warme landen hebben hommels het snel heet en moeten veel rusten.

Is het gevaarlijk?[bewerken]

Hommels kunnen met hun angel steken. Sommige mensen zijn allergisch voor het gif en moeten naar het ziekenhuis. Voor de meeste mensen is de steek van een hommel wel pijnlijk maar niet gevaarlijk.

Afbeeldingen[bewerken]

Meer voor in de klas!

Alles om een spreekbeurt te geven. Lesmateriaal voor leerkrachten.

Wikipedia
Wikipedia heeft een encyclopedisch artikel over Hommel
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.