Wikibooks:Wat is een wiki?

Uit Wikibooks

Met het begrip wiki of WikiWiki wordt een verzameling van een bepaald type hypertext- documenten aangeduid alsook de collaboration software die gebruikt wordt om deze te realiseren.

Wiki is ook een veel voorkomende voornaam bij de Maori in Nieuw-Zeeland. In het Hawaiiaans betekent wikiwiki 'snel, vlug, beweeglijk'.

WikiWiki[bewerken]

Is een softwareapplicatie waarmee webdocumenten gezamenlijk kunnen worden bewerkt, zonder dat de inhoud door deskundigen moet worden geredigeerd en/of geaccepteerd. Daarbij wordt een eenvoudig programma gebruikt. Deze Wikibooks is bijvoorbeeld een Wiki.

WikiWikiWeb[bewerken]

Een WikiWikiWeb, ook wel kortweg wiki genoemd, is een keten van onderling gelinkte hypertekstdocumenten en andere tekstschermen op het web, gemaakt door een gebruikersgemeenschap met behulp van het eenvoudige en snelle Wikiwiki-gereedschap. Iedere bezoeker kan de inhoud bewerken. U kunt bijvoorbeeld deze pagina bewerken: klik maar eens op 'Pagina bewerken' (zie onderaan of bovenaan)!

Het originele WikiWikiWeb werd ontworpen door Ward Cunningham, die het concept uitvond en er de naam Wiki aan gaf. Hij was het ook die voor het eerst de WikiWiki-toepassing aan een server koppelde, (zie Ward's Wiki onder). Als je verschillende Wiki's tegelijk doorzoekt, waaronder deze en Ward's Wiki, gebruik je MetaWiki.

Wiki[bewerken]

Een Wiki is in feite het zelfde als een WikiWikiWeb. In principe dient een Wiki voor alles waarvoor de gebruikers willen dat het dient. Het formaat leent zich uitstekend voor samenwerking met anderen, in feite met iedereen die iets bijdraagt aan deze Wikibooks. Het idee erachter is dat iedereen zijn/haar kennis met iedereen kan delen! Wil je dat niet, dan is dit misschien niet de juiste plaats voor jou. Vind je het wel een aantrekkelijk idee, wat let je om ook een bijdrage te leveren? Hoe meer mensen, hoe meer vreugd... :-)

Zie ook Waarom meehelpen?, Info en Welkom.

Wil je het eens uitproberen, maar weet je niet goed hoe? Lees dan Veelgestelde vragen.

Wikigemeenschappen op het web[bewerken]

Op Wiki gelijkende systemen[bewerken]

Externe links[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.