Wikibooks:Infobox/Heraclitus over de natuur

Uit Wikibooks
Heraclitus over de natuur
Boekentype Studieboek / naslagwerk
Aantal hoofdstukken 51
Activiteit Hoog
Startdatum 09-11-08
Redacteur Dmfcasimiri (contact)
Belangrijkste auteurs Dmfcasimiri
Beschrijving Reconstructie van de leer van de Oudgriekse filosoof Heraclitus, die behoorde tot de zogenoemde Presocraten, d.w.z. de filosofen die vòòr Socrates leefden. Bijgeleverd worden alle fragmenten en testimonia van de filosoof, alsook de ons overgeleverde gegevens over zijn leven en zijn geschrift, dat voor ons verloren is gegaan.
Opmerkingen Studieboek en naslagwerk voor degenen die enigszins vertrouwd zijn met filosofische literatuur. De fragmenten en testimonia, die ons in het Oudgrieks en Latijn zijn overgeleverd, zijn in het Nederlands vertaald door de redacteur.
Doelstelling Presentatie van alle authentieke fragmenten van de filosoof, waarvan er vele door hedendaagse commentatoren worden verwaarloosd, alsook het bepalen van de betekenis die de fragmenten voor de hedendaagse mens nog kunnen hebben, en wel aan de hand van het achterhalen van de achterliggende theorie van de fragmenten.
Voorkennis Bekendheid met filosofische literatuur en algemene kennis over de Griekse filosoof is gewenst. Kennis van het Oudgrieks is een bijkomend voordeel, maar niet noodzakelijk.
Bronnen en referenties Schleiermacher, Friedrich Daniel Ernst, Herakleitos der Dunkle von Ephesus, 1808, in Sammtliche Werke, zweiter Band, Berlijn, 1838.
Lassalle, Ferdinand, Die Philosophie Herakleitos des Dunklen von Ephesos, Berlijn, 1858, Volume I en II.
Mullach, Friedrich Wilhelm August, Fragmenta Philosophorum Graecorum, Parijs, 1860, Volume I, p. 310 – 329 (de Heraclito).
Diels, Hermann & Kranz, Walther, Die Fragmente der Vorsokratiker, editie 1951, Volume I, 22 (Herakleitos).
WSBN nl-7-73-000-00002
Projectpagina Overleg:Heraclitus over de natuur
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.