Naar inhoud springen

Visual Basic/Visual Studio

Uit Wikibooks

Visual Basic

Inhoudsopgave
  1. Inleiding programmeren
  2. Inleiding Visual Basic
  3. Installatie Visual Basic
  4. Visual Studio
  5. User-interface
  6. Eerste programma
  7. Toolbox en Designer
  8. Oefeningen

Inleiding Visual Studio

[bewerken]

Visual Studio is een volledige omgeving voor het ontwikkelen van programma's in meerdere talen. Dit programma is verkrijgbaar in diverse varianten, van de gratis Community Edition via de Professional Edition tot de Enterprise Edition. Alleen de Community Edition is gratis. De andere versies zijn bedoeld voor professionele programmeurs en complete ontwikkelteams. Qua mogelijkheden ontlopen de versies elkaar niet veel. De Community Edition mag alleen gebruikt worden voor onderwijs (zelfstudie) en het schrijven van opensourceprogramma's.

Visual Studio maakt het mogelijk om de gebruikersinterface van programma's te ontwerpen. Daarnaast kun je er (natuurlijk) je programma's mee schrijven. En tot slot kun je ermee debuggen, dat is vaktaal voor fouten in je programma opsporen.

Solution en projecten

[bewerken]

Normaal zeg je dat je aan een programma werkt, maar eigenlijk klopt dat niet. In Visual Studio werk je met projecten en solutions (Engels voor oplossingen).

Een project bestaat uit een aantal bronbestanden die samen gecompileerd worden tot programma. Een bronbestand kan bijvoorbeeld alles bevatten voor het maken van een klasse, formulieren, enz. maar ook afbeeldingen, videobestanden en wat een programma verder nodig heeft.
Een project heeft de extensie .vbproj.
Een programma heeft de extensie .vb (en is zichtbaar in de Solution Explorer).

Een solution bestaat uit één of meerde projecten die samen beheerd worden. In dit handboek wordt alleen gebruikgemaakt van solutions die uit één project bestaan. Dit is ook meest voorkomende situatie, zeker bij mensen die willen leren programmeren of in hun eentje programma's ontwikkelen. Solutions met meerdere projecten worden vooral gebruikt in situaties waarin met een heel team programmeurs aan een project wordt gewerkt.
Een solution heeft de extensie .sln.

Als je solution één project bevat, maakt het niets uit of je de solution of het project opent, maar als je solution meerdere projecten bevat (wat zelden voorkomt), moet je de solution openen. Daarom kun je het beste altijd de solution openen.
Een solution kan meerdere projecten van een verschillend soort bevatten, bijvoorbeeld een Windows Forms Application en een Class Library.

MSDN Magazine

[bewerken]

Voor extra informatie publiceert Microsoft maandelijks een aflevering van MSDN Magazine, met informatie over Visual Studio en verschillende programmeertalen.[1]

Let wel op: de meeste onderwerpen in het MSDN magazine richten zich vooral op de wat gevorderde programmeur.

  1. Een overzicht van de nummers is te vinden op de site van Microsoft. Alle nummers zijn online te bekijken en de oudere nummers kunnen worden gedownload als pdf- of chm-bestand.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.