Naar inhoud springen

Visual Basic/Kennismaking met Toolbox en Designer

Uit Wikibooks

Visual Basic

Inhoudsopgave
 1. Inleiding programmeren
 2. Inleiding Visual Basic
 3. Installatie Visual Basic
 4. Visual Studio
 5. User-interface
 6. Eerste programma
 7. Toolbox en Designer
 8. Oefeningen

De Toolbox[bewerken]

Als je de Toolbox niet ziet, kun je deze tonen via het menu VIEW -> Toolbox.

Zoals eerder aangegeven, bevat de Toolbox alle componenten die je op een formulier kunt plaatsen. Sommige componenten, zoals bijv. een Timer, zie je echter niet als je programma draait. Dat betekent dus dat het programmacomponenten zijn en geen schermcomponenten.

De componenten in de Toolbox zijn verdeeld in categorieën. De namen van de categorieën herken je aan een driehoek voor de naam. Als je op die driehoek klikt, klapt een lijst in of uit die alle componenten van die categorie bevat. De eerste regel van een categorie is geen component en heet altijd Pointer. Als je een component geselecteerd hebt (de cursor verandert op het formulier in een kruisje), kun je die selectie weer ongedaan maken door op Pointer te klikken. Er zijn de volgende categorieën:

 • All Windows Forms: geen aparte categorie, maar bevat alle componenten van alle categorieën
 • Common Control: bevat de meest gebruikte componenten
 • Containers: bevat alle componenten die op het formulier gebruikt worden om andere componenten te bevatten
 • Menus & Toolbars: bevat componenten om menu's, statusbalken en tooltips te maken
 • Data: bevat componenten om grafieken te maken en databases te benaderen
 • Components: bevat niet-zichtbare componenten die je zelden of nooit zult gebruiken
 • Printing: bevat componenten om te kunnen printen
 • Dialogs: bevat diverse dialoog-componenten om b.v. een kleur te kiezen of om bestanden te openen of op te slaan
 • WPF Interoperability: kan een ander WPF component bevatten. Doel en functie zijn niet te achterhalen uit de documentatie, maar dit component wordt weinig gebruikt. In dit handboek wordt dit niet gebruikt
 • General: bevat geen componenten. In de betaalde versie kun je zelf componenten maken en hier toevoegen

Toevoegen componenten[bewerken]

Er zijn verschillende manieren om componenten toe te voegen aan je formulier:

 • klik op een component in de Toolbox en daarna in het formulier op de plaats waar het component moet komen
 • dubbelklik op een component in de Toolbox. Visual Studio plaatst het component in het formulier. Je moet het nu naar de juiste plaats verslepen
 • selecteer een bestaand component op het formulier en kies in het menu EDIT -> Copy en daarna EDIT -> Paste. Er wordt een nieuw component van hetzelfde type op het formulier geplaatst. Het grote voordeel van deze methode is dat eventuele aanpassingen (zoals b.v. de grootte) mee gekopieerd worden

Verwijderen componenten[bewerken]

Selecteer het component en druk op Delete. Je kunt ook het snelmenu gebruiken (rechter muisknop) of de menukeuze EDIT -> Delete.

Verplaatsen van een component[bewerken]

Plaats de cursor op het te verplaatsen component en houd de linker muisknop ingedrukt. Versleep het component naar de juiste plaats. Als je component in de buurt van een ander component komt, verschijnt er een horizontale of verticale lijn waarmee je je component horizontaal en/of verticaal kunt uitlijnen met het andere component.

Wijzigen van de grootte[bewerken]

Als je sommige componenten (b.v. een tekstvak) selecteert, verschijnen op de rand witte blokjes. Hiermee kun je het formaat van het component aanpassen.

Bij sommige componenten kun je een truckje uithalen. Een label heeft b.v. een vaste grootte, afhankelijk van tekst van het label. Toch kun je de grootte aanpassen door de eigenschap AutoSize (in Properties onder Layout) op False te zetten. Als je dat doet, krijgt het label witte blokjes waarmee je zowel de hoogte als de breedte kunt instellen. Maar pas op: als de tekst van het label langer is dan de ingestelde grootte, wordt deze afgekapt.

Selecteren onzichtbaar label[bewerken]

Als een label geen tekst bevat en het niet geselecteerd is op het formulier, zie je het ook niet en kun je het alleen selecteren door op de juiste plaats te klikken en dat is nauwelijks te doen. Er is echter een andere manier. In het venster Properties zie je vlak onder de blauwe balk de naam van de gelesecteerde component met daarachter ook driehoekje. Als je op dat driehoekje klikt, verschijnt een lijst met alle componenten. Als je nu de onzichtbare label klikt, wordt deze automatisch geselecteerd op het formulier.

Sneltoetsen[bewerken]

Je kent sneltoetsen van Windows-programma's. Je kunt zo ook zelf maken door de tekst vooraf te laten gaan door een ampersand (&). Dit werkt zo in menu's en op knoppen.

Sleep een knop naar je formulier en wijzig de eigenschap Text in &OK. In de designer moet de letter O nu onderstreept zijn. Als dat niet het geval is, moet je de knop wat groter maken, zodat ook de onderstreping erop past.

Hetzelfde kun je ook doen met menu's. Dat wordt later uitgelegd.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.