Naar inhoud springen

Vietnamees/Inleiding

Uit Wikibooks

Deze cursus is bedoeld als een inleiding tot de Vietnamese taal.

Waarom zou je Vietnamees willen leren?[bewerken]

Vietnamees is een boeiende en ook wel moeilijke toontaal, dit in tegenstelling tot de westerse talen waarvan de meeste niet-tonaal zijn.
Voorts is er het feit dat Vietnam sinds enkele jaren interessant is geworden als vakantiebestemming. Indien je deze cursus volgt zal dit je zeker in staat stellen om je plan te trekken tijdens je bezoek aan Vietnam. De gemiddelde Vietnamees is heel vriendelijk en gastvrij en ze zijn al snel onder de indruk wanneer je een mondje Vietnamees spreekt omdat ze zeer goed weten hoe moeilijk het is voor een westerling om hun taal te leren. (Het omgekeerde geldt trouwens ook, maar dit terzijde.)
Vietnam is ook economisch gezien sinds enkele jaren aan een sterke groei bezig, vergelijkbaar met die van China.
Reden genoeg dus om te overwegen om Vietnamees te leren. Waar wacht je nog op?

Gebruik van de cursus[bewerken]

Buiten de normale manier van werken voor het aanleren van een taal wordt er in deze cursus veel aandacht besteed aan de uitspraak. Vandaar dat je ook regelmatig geluidsfragmenten kunt beluisteren. De geluidsfragmenten van de vrouwelijke stem zijn afkomstig van iemand die afkomstig is uit Centraal-Vietnam meer bepaald uit de provincie Binh Dinh. Zij spreekt het Zuid-Vietnamese dialect. Standaard Vietnamees is het dialect dat men in Noord-Vietnam spreekt. De verschillen tussen beide dialecten liggen vooral in de intonatie van de woorden, maar er zijn ook verschillen in de woorden die gebruikt worden om iets specifieks aan te duiden. Over het algemeen zal elke Vietnamees verstaan wat je zegt in welk dialect dan ook. Buiten de twee voornaamste dialecten (Noord en Zuid) zijn er verschillen in taal en uitspraak per regio.
Wanneer je wilt werken aan je uitspraak, en dat is echt wel nodig indien je wilt dat de gemiddelde Vietnamees je verstaat, is het aan te raden gebruik te maken van een gratis software pakket zoals bijvoorbeeld audacity om je uitspraak te oefenen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.