Naar inhoud springen

Ubuntu: Linux voor mensen/Ubuntu installatie/Partities

Uit Wikibooks

Omdat men het handig vond om de harde schijf in meerdere stukken te kunnen opsplitsen, zijn partities verzonnen. Een partitie is een stuk van je harde schijf. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je partities zou willen gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld handig vinden om verschillende data op verschillende stukken te plaatsen.

In Windows worden partities genummerd met letters, zoals C:, D:, E: en F:. Onder Linux worden partities genummerd met sdb1, sdb2, sdb3 en sdb4: Een Windowsinstallatie bekeken onder Linux.

Onder Linux zijn harde schijven gelabeld sda, sdb, sdc, enz. Achter dit label komt de partitienummer. Zo is geeft het bovenstaande plaatje de tweede harde schijf in de computer weer.

Een voorbeeld van een dual-boot configuratie. Op partities 2 en 3 staat linux en op partitie 1 Windows: Dual-boot configuratie

Als je verschillende besturingssystemen, zoals Windows en Linux, naast elkaar wilt kunnen gebruiken, dan kan dat zelfs niet anders dan door beide op andere partities te zetten. Meerdere besturingssystemen gebruiken heet ook wel dual-booten.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.