Naar inhoud springen

Ubuntu: Linux voor mensen/Ubuntu installatie/Onze installatie

Uit Wikibooks

Systeemeisen

[bewerken]

Met de aanbevolen minimum systeemeisen[1] kan een onervaren gebruiker Ubuntu eenvoudig installeren en gebruiken. In de regel zullen computers (desktops en laptops) die goed werken met Windows Xp, Vista, Win7 of OS X sneller werken met de Ubuntu desktop. Stel zelf eenvoudig vast of alle hardware werkt door Ubuntu uit te proberen met de LiveCD.

Ubuntu Desktop

[bewerken]
  • 1 GHz x86 processor
  • 1 Gb intern geheugen (RAM)
  • 15 GB ruimte op de harde schijf (dit kan eenvoudig gesplitst worden in een 5GB / en 10GB /home)
  • Grafische kaart en monitor met een resolutie van 1024x768
  • CD/DVD speler of een USB aansluiting (of beiden)
  • Bij voorkeur een internet verbinding

Ubuntu Server (niet-grafisch)

[bewerken]
  • 300 MHz x86 processor
  • 128 MB intern geheugen (RAM)
  • 1 GB diskruimte
  • Grafische kaart en monitor met een resolutie van 640x480
  • CD speler

Standaard werkstation

[bewerken]

In deze cursus zullen we beginnen bij het begin: we gaan een standaard werkstation installeren. Zorg ervoor dat, net zoals bij het opstarten van de Live CD, je computer is ingesteld om te kunnen starten van de CD-ROM.

Uitleg

Alle data worden overschreven Bij een standaardinstallatie zullen alle bestaande programma's en data overschreven worden!

Het is vrij eenvoudig om met Ubuntu een zogenaamde dual-boot computer te maken: als er al een besturingssysteem op je computer staat, een versie van MS Windows bijvoorbeeld, dan kan die naast de Ubuntu-installatie bestaan. In plaats van de hele harde schijf te gebruiken om Ubuntu te installeren, zorg je dan dat je een vrije partitie hebt (een afgezonderd deel van de schijf of een tweede harde schijf) waarop voldoende plaats is voor Ubuntu. We bespreken deze opstelling echter niet in deze cursus, omdat er heel veel configuratiemogelijkheden zijn. We zullen tijdens de installatieprocedure wel zeggen wanneer je kan kiezen voor dit soort van installatie. Voor de afwijkende opstelling volstaat het om de installatieinstructies van de CD-ROM nauwgezet te volgen.

Uitleg

Dual-boot Als je met een dual-boot systeem wilt beginnen, is het best om altijd eerst MS Windows te installeren en daarna pas Linux. Werk je in de omgekeerde volgorde, dan loop je het risico dat de MS Windows installatie je Linux installatie teniet doet. Staat er al MS Windows op je computer, dan is de kans groot dat de hele schijf in beslag genomen wordt. Je zal dan aan de slag moeten met bijvoorbeeld PartitionMagic (Windows) of GParted (Linux, aanwezig op de LiveCD van Ubuntu) om een stuk van de harde schijf vrij te maken voor Linux.

Uitleg

Maak backups! De auteur is niet verantwoordelijk voor verlies van data. Belangrijke programma's en gegevens kopieer je dus best eerst naar een veilige plek.

  1. [1], Veelgestelde vragen over Ubuntu (FAQ).
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.