OpenStreetMap/Op pad met gps: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
https://woordenlijst.org/#/?q=GPS
k (Bdijkstra heeft pagina OpenStreetMap/Op pad met GPS hernoemd naar OpenStreetMap/Op pad met gps: https://woordenlijst.org/#/?q=GPS)
k (https://woordenlijst.org/#/?q=GPS)
 
==De GPS gps-ontvanger==
[[Bestand:GPS Receivers.jpg|thumb|GPS gps-ontvangers van Trimble, Garmin en Leica]]
Om bij te kunnen dragen aan openstreetmap door het "inwinnen" van ruwe data heb je een GPS gps-ontvanger nodig die in staat is zelfstandig of gekoppeld aan een laptop, een PDA of een geavanceerde mobiele telefoon (Symbian, Windows Mobile, iPhone, Android) ruwe GPS gps-signalen op te slaan in [[w:NMEA-0183|NMEA]] of het [[w:GPS Exchange Format|GPX]] bestandsformaat. Deze bestandsformaten slaan informatie op over:
 
* Jouw locatie in Latitude en Longitude (X/Y)
* Het tijdstip waarop je GPS gps-ontvanger zich op dat punt bevond
* Als je in beweging bent; de snelheid die je op dat moment hebt
* De richting waarin je je beweegt
* (Optioneel) informatie over de GPS sattellietengps-satellieten en de kwaliteit van het signaal
 
===Let op===
# Lees de handleiding van je GPS gps-ontvanger. Het is belangrijk om te weten hoe je ontvanger werkt en hoe je deze zo goed mogelijk kunt instellen voor gebruik tijdens het inwinnen.
# Controleer voor je op pad gaat of jouw GPS gps-ontvanger opties als "Snap to road", "Koppel aan weg" of "Lock on road" uitgeschakeld heeft staan! Anders zul je enkel de routes die al in je GPS gps-ontvanger zitten kopiëren.
# Stel je GPS gps-ontvanger in op de hoogst mogelijke opname frequentie. Houd hierbij uiteraard wel rekening met de lengte van je tocht en het geheugen van je GPS gps-ontvanger. Een goede vuistregel is om bijvoorbeeld elke seconde vast te leggen.
 
==Overige hulpmiddelen==
Niet alleen het vastleggen van je routes is belangrijk. De openstreetmap -databank is zelf niet in staat te onderscheiden of de punten en lijnen onderdeel zijn van wegen, sloten, fietspaden, verkeersborden of bijvoorbeeld een café. Het is daarom handig om niet alleen je GPS gps-ontvanger mee te nemen, maar bijvoorbeeld ook:
 
* Een fototoestel of video (deze zitten tegenwoordig ook al in veel mobiele telefoons)
* Een diktafoondictafoon
* Pen en papier
 
 
Er is niet gezegd welk van de extra hulpmiddelen het beste is, je moet dit zelf ondervinden en uiteraard is het ook belangrijk dat het gemakkelijk in het gebruik is! Het vereist wat oefening, maar je zult als je het inwinnen leuk vindt en onder de knie krijgt ontdekken dat je dingen ziet waar je eerder tijdens een wandeling of fietstocht niet eens op zou letten.
Als je na het inwinnen de openstreetmap databank zelf wilt bijwerken, dan is er software beschikbaar om foto's of video te synchronizerensynchroniseren met je ruwe GPS gps-data.
 
==Stappen==
In principe kun je onderstaande stappen volgen, telkens wanneer je wandelt, fietst op wat voor een manier dan ook jezelf verplaatst:
 
# Neem je GPS gps-ontvanger mee.
# Zet de GPS gps-ontvanger aan bij het begin van het gedeelte van je "reis" dat je wilt inwinnen.
# Wacht als dit mogelijk is op een goede "fix". Je hebt een fix als je GPS gps-ontvanger voldoende GPS sattellietengps-satellieten in beeld heeft.
# Sluit openstaande opnames en bewaar deze als dit mogelijk is.
# Als dit nodig is, stel je GPS gps-ontvanger dan in om op te nemen.
# Maak tijdens de reis aantekeningen van straatnamen en andere objecten waarvan je het belangrijk vindt dat deze in de databank terecht komen.
# Volg zo veel mogelijk "lijnvormige" objecten. Rivieren, sloten, voetpaden, fietspaden, spoor, tramrails en andersoortige lijnvormige objecten zijn interessant voor openstreetmap. Als het lukt, registreer dan ook interessante locaties (POI's) en gebieden (bijvoorbeeld parken, bosranden)
# Wanneer je GPS gps-ontvanger het ondersteunt dan kun je ook "waypoints" opnemen om bijvoorbeeld rotondes, kerken, start- en eindpunt van een brug enz. op te nemen.
 
<br />
 
== Openstreetmap naar je GPSgps ==
De kaarten van openstreetmaps zijn ontzettend gedetailleerd en accuraat dat bijna alle bekende wandel en fietspaden erop staan. Het mooie hiervan is dat deze kaarten bijna dagelijks geupdate worden door de gebruikers. Hierdoor ben je er zeker van dat je altijd de laatste informatie hebt. Het grootste voordeel van de openstreetmap kaarten is dat ze in bijna alle  Garmin GPS gps-toestellen gebruikt kunnen worden. Kijk ook zeker even of je in je GPSgps de mogelijkheid hebt om een geheugenkaartje te plaatsen. Sommige kaarten kunnen namelijk best groot zijn.De volgende stappen dien je te volgen:
 
# kies de kaart die je wilt downloaden
# klik op download kaart
# voor de GPSgps kiezen we voor: '''osm_generic_gmapsupp.zip'''
# open dit bestand en plaats het volgende bestand: '''gmapsupp.img''' op je desktop (of in een folder) 
# kopieer nu dit bestand naar de juiste folder op je GPSgps
# Selecteer deze kaart op je GPSgps
# Klaar!
 
== Zie ook ==
 
* [https://outdooronly.nl/garmin-kaarten-gratis-downloaden/ garminGarmin kaarten downloaden]
 
 
189

bewerkingen

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.

Navigatiemenu