Naar inhoud springen

OpenStreetMap/Open Database License

Uit Wikibooks

Het is de bedoeling om in 2009 over te stappen naar de Open Database License als licentie waarmee de OpenStreetMap data vrij gegeven wordt.

Geschiedenis

[bewerken]

Tot en met 2009 gebruikte OpenStreetMap de Creative Commons CC-BY-SA Licentie gebruikt. Dit leidde tot enkele problemen.

  • De CC-BY-SA licentie was nooit ontworpen voor databanken. Hierdoor werden databanken niet voldoende beschermd.
  • De CC-BY-SA licentie vereist dat auteurs genoemd worden bij overname. Omdat bij een stukje kaart honderden auteurs betrokken kunnen zijn, leidt dat tot een onwerkbare situatie.
  • OpenStreetMap data hergebruiken leidde in bepaalde gevallen tot problemen of onduidelijkheden met betrekking tot de licentie.

Om die redenen was begonnen om een nieuwe licentie samen te stellen. In 2007 werd besloten dat die licentie niet alleen voor OpenStreetMap geschikt zou zijn, maar ook voor andere projecten gebruikt kon worden. Er werd toen gekozen om de licenties te gaan gebruiken die Open Data Commons aan het ontwikkelen was. In januari 2009 werd Open Data Commons overgedragen aan de Open Knowledge Foundation. Op 29 juni 2009 werd versie 1.0 van de ODbL Licentie vrijgegeven. De tekst is door Jordan Hatcher en Charlotte Waelde geschreven.

Licentie

[bewerken]

De licentie voldoet aan de eisen van de Open Knowledge Definition (Open Kennis Definitie) en vereist naamsvermelding en gelijk delen bij hergebruik van de data. Het is een licentie met betrekking tot auteursrechten, naburige rechten en databankenrecht. Maar het kan ook gezien worden als een contract. De licentie geeft toestemming om een deel of de hele databank te gebruiken. Er mag op basis van de databank een nieuwe databank gemaakt worden. Ook mag de databank samen met andere databanken gebruikt worden. Als voorwaarden daarvoor moet gemeld wordt dat de betreffende data onder deze licentie valt. Tevens moet de afgeleide databank onder dezelfde of een soortgelijke licentie vallen. De ontvangers van de data moet verplicht toegang gegeven worden tot de gehele databank. Er mag dus geen data toegevoegd worden die in strijd is met de ODbL. Wel mag de data samen gebruikt worden met data afkomstig van databanken die onder een andere licentie vallen.

De licentie is zo opgebouwd dat het wereldwijd te gebruiken is. Zo kent men in de EU het databankenrecht. In de Verenigde Staten is een databank alleen door middel van een contract te beschermen. In de ODbL worden beide manieren gecombineerd.

Omdat de Open Database License alleen over de databank zelf gaat, is er ook een licentie nodig voor de inhoud. OpenStreetMap gaat hiervoor gebruik maken van de Database Contents License. De Database Contents License geeft toestemming om alles met de data te doen dat anders door auteursrechten beperkt zou zijn. Het is niet nodig om in die licentie beperkingen te regelen omdat alle zaken die van belang zijn al in de Open Database License geregeld worden.

[bewerken]


← De OpenStreetMap Foundation Open Database License Op pad met gps →

 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.