Naar inhoud springen

Schilderen/Begin met kijken

Uit Wikibooks

De voorbereiding van de meeste schilderijen is kijken. Zelfs als je een abstract schilderij gaat maken, zou je moeten kijken, al is het maar in jezelf. De schilder kijkt anders naar de wereld dan de meeste andere mensen. Schilders kijken niet alleen naar wát ze zien, maar vooral hóe het eruitziet, naar de kleuren, naar de schaduwen, naar de vormen. Je moet daarbij selecteren, kiezen wat je wel weergeeft in een schilderij en wat niet.

Het is leuk om altijd een schetsboekje bij je te hebben, indien mogelijk met tekenmateriaal. Laat het ook thuis klaar liggen, om te gebruiken zodra je inspiratie hebt. Tekenen is de basis van elk schilderij.

Aksel Waldemar Johannessen, 1920 Odilon Redon, 1885 István Nagy (1873–1937)
Drie voorbeelden van schetsen in houtskool waarin met slechts weinig verschillende tonen het onderwerp is weergegeven


Je onderwerp[bewerken]

Elk onderwerp kan geschikt zijn voor een schilderij. Als beginnend schilder is een stilleven fijn. Je kan het gewoon neerzetten en laten staan. Je kan het zó schikken tot de compositie je bevalt. Je kan een uitdaging vinden in oppervlaktestructuren, kleuren of vormen. Je kan er ook een symboliek in vinden.

Interieurs zijn het volgende onderwerp dat altijd bij de hand is. Veel schilders hebben hun interieur als onderwerp genomen. Interieur schilderen is niet makkelijk, je hebt te maken met perspectief en als je dat niet goed weergeeft, kan het resultaat tegenvallen.

Wat je natuurlijk ook altijd bij je hebt, dat ben jezelf. Een zelfportret maken is moeilijk, maar leerzaam. Ook een beroemde schilder als Rembrandt heeft veel zelfportretten gemaakt. Figuur en portretten schilderen leert je verder kijken. Het beste is te schilderen naar een levend model. Van een foto is makkelijker, maar je krijgt dan toch de neiging om de foto na te schilderen, en niet je eigen keuzes te maken. Natuurlijk kan je een foto van je model wel als geheugensteun gebruiken, of om de verhoudingen in je eerste opzet goed te kunnen opmeten.

Landschappen zijn ook een geliefd onderwerp en eindeloos gevarieerd; van een plat weiland tot een berglandschap, van de ochtendzon tot de avondmist. Kijken uit je eigen raam kan je al inspiratie geven. Zelfs een muur, of wat daken van een stedelijk landschap kunnen zeer interessant zijn om te schilderen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.