Naar inhoud springen

Schilderen/Zelfportret

Uit Wikibooks

Het schilderen van een zelfportret is van alle tijden. Het is de beste manier om te oefenen met een gelijkenis, verhoudingen, etcetera. Jijzelf bent immers het meest geduldige en het meest gewillige model van alle mensen om je heen. Het enige wat je nodig hebt is - naast je verf en alle toebehoren - een spiegel.

Anoniem, 15e eeuw Paulus Moreelse
1632
Meisje bij een spiegel
Berthe Morisot
1876
Psyché
Ernst Oppler
1928
De schilder en Jo Oppler
Een gelegenheid om schilderijen met spiegels te laten zien. Links een heel oud voorbeeld van het schilderen van een zelfportret, helemaal rechts een ander soort zelfportret, maar met een vrouw erbij. Het schilderij gaat echter eerder om de vrouw dan om de schilder. Maar hij is er duidelijk bij. De middelste schilderijen laten zien welke leuke effecten je kan krijgen met een spiegel. Zo laat je het model van twee kanten tegelijk zien.


Een zelfportret is vaak herkenbaar omdat de persoon je aankijkt, met een intense blik. Die intense blik komt doordat de schilder zichzelf intens moet bekijken om zichzelf te schilderen. Dat zie je in de ogen van het portret terug.

Vincent van Gogh Léon Bakst Francisco Goya Karl Brjulov
Vier negentiende eeuwse zelfportretten van mannen. De intense blikken komen overeen, maar de een geeft een ideaalbeeld weer, de ander schildert keihard de werkelijkheid die hij ziet op dat moment.
Karoline Wittmann Else Berg Elin Danielson-Gambogi Paula Modersohn-Becker
Vier twintigste eeuwse zelfportretten van vrouwen, de meeste met expressionistische kleuren.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.