Naar inhoud springen

Scheikunde Opgaven/Terugtitraties

Uit Wikibooks


Theorie[bewerken]

Zie voor de de theorie van deze opgaven hier.

Voor uitleg over deze pagina: klik op "uitklappen" rechts in dit kader.

Op onderstaande pagina zijn alleen de vragen zichtbaar in een kader op een afwijkende ondergrond. Binnen het kader is rechts een knop zichtbaar: "Uitklappen", vergelijkbaar met de knop om deze tekst te openen. Door op deze knop te klikken wordt het antwoord van de betreffende vraag zichtbaar.
Vaak, maar niet altijd is er ook een uitwerking bij de vraag aanwezig. Deze blijft bij het openen van het antwoord nog onzichtbaar, maar opnieuw is, als een uitwerking beschikbaar is, een knop "Uitklappen" aanwezig om de uitwerking zichtbaar te maken. Ontbreekt bij het antwoord de knop "Uitklappen", dan is geen uitwerking bij de vraag beschikbaar.

Indien gewenst kunnen antwoord en uitwerking ook weer onzichtbaar gemaakt worden door op de zelfde plek als waar de knop "Uitklappen" aanwezig was op de knop "Inklappen" te klikken.

Terugtitraties

1.
Voor het controleren van het gehalte vitamine C, , in een voedingssupplement, 50 mg per tablet, wordt onderstaande bepaling uitgevoerd.
2 Tabletten supplement worden fijngemalen en in een erlenmeyer met stop overgebracht. Er wordt 50 mL uitgekookt water toegevoegd. Aan de suspensie wordt met een pipet 50 mL I2-oplossing, c(Jood) = 0,0483 mol/L. Na afsluiten van de erlenmeyer wordt deze 30 minuten in het donker weggezet, waarna getitreerd wordt met natriumthiosulfaat (0,0930 mol/L) tot bijna kleurloos. Na toevoegen van een stijfseloplossing wordt verder getitreerd tot kleurloos. Daarvoor is 40,12 mL nodig.
Reactie van vitamine C met jood
Reactie van jood met thiosulfaat
a.
Bereken het gehalte vtamine C per tablet in mg.
b.
De gevonden waarde mag 2% afwijken van de opgegeven waarde. Voldoet het monster hieraan?
a.
48,4 mg Vitamine C per tablet.
b.
Het gehalte is 3,2% te laag, de tabletten voldoen niet aan de norm
2.
Bij de productie van margarine uit plantaardige oliën is het broomadditie-getal een maat voor hoe smeuïg of hard de margarine zal worden. Broom reageert met de dubbele bindingen in de olie. Per dubbele binding wordt 1 molecuul broom, gebruikt.
Het broomadditie-getal is het aantal mg dat aan 100 gram olie kan binden.
Het volgende experiment wordt uitgevoerd:
287,0 mg olijfolie wordt in een erlenmeyer met stop opgelost in 75 mL ethanol. Dan wordt 25 mL broom-oplossing toegevoegd, c(broom) = 0,0812 mol/L. Na 10 minuten in het donker met de stop op de erlenmeyer wordt getitreerd met thiosulfaat (c(thio) = 0,0498 mol/L). Hiervoor is 32,17 mL nodig.
Reactie van broom met thiosulfaat
Vraag
Bereken het broomadditie-getal.
Het broomadditiegetal voor deze olie is: 68432 (mg Br2 per 100 gram olie)
De eenheid hoeft er niet persé bij, deze is in "Broomadditiegetal" al gegeven.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.