Naar inhoud springen

Schaken voor beginners/Wedstrijd

Uit Wikibooks

Dit boek is in ontwikkeling. Volg de wijzigingen door bij elk hoofdstuk op de ster te klikken of gebruik de toetscombinatie [alt+shift+w].

Varianten

[bewerken]

Er zijn verschillende wedstrijdvarianten van schaken, waaronder klassiek schaken, snelschaken, blitzschaken, rapidschaken, korrespondentieschaken, buitenschaak, problemen, schaakmat, ponspartijen, schaak960 en computer schaken.

Toernooi

[bewerken]

Een schaaktoernooi is een competitie waarbij spelers tegen elkaar schaken. Meestal bestaat een toernooi uit een aantal ronden waarin spelers tegen elkaar spelen. Iedereen die graag schaakt kan deelnemen aan een schaaktoernooi, van beginnende spelers tot gevorderde schakers. Schaaktoernooien worden vaak georganiseerd door schaakverenigingen en schaakbonden.

FIDE

[bewerken]

FIDE (Fédération Internationale des Échecs) is de internationale schaakfederatie. Het is verantwoordelijk voor het beheer en de organisatie van schaaktoernooien in meer dan 150 landen over de hele wereld en is de officiële wereldwijde autoriteit voor schaak. FIDE is ook verantwoordelijk voor het verstrekken van officiële FIDE-ratingpunten voor zowel individuele schakers als teams. FIDE heeft ook bevoegdheden voor het erkennen van nationaal en internationaal kampioenen, het goedkeuren van schaakregels, het beheren van de wereldkampioenschappen, de organisatie van schaaksimulaties, het beheer van de schaakbibliotheek en het organiseren van schaakcongressen.

Bronnen

[bewerken]

Verdieping

[bewerken]

De volgende open en gratis bronnen kunnen helpen bij verdere verdieping in deze materie:

Soort Bron Link Beschrijving

Verwijzingen

[bewerken]
Personen

Organisaties

Begrippen

Referenties

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.