Schaken door meesters/Sokolsky
Dit boek is in ontwikkeling. Volg de wijzigingen door bij elk hoofdstuk op de ster te klikken of gebruik de toetscombinatie [alt+shift+w].
Profiel
[bewerken]Alexey Pavlovich Sokolsky (Kangoesj (Gouvernement Penza), 5 november 1908 – Minsk, 27 december 1969) is de bedenker van de gelijknamige opening ook wel Poolse opening of Orang Oetan genoemd. Sokolsky was geen pool maar een Oekraïner en Wit-Rus. Hij bereikte een FIDE score van 2639.
Carrière
[bewerken]Sokolski werd geboren in een lerarenfamilie. Zijn eerste successen boekte hij als tiener. In 1926 won hij het kampioenschap van Penza, in 1928 won hij het kampioenschap van de Central Volga Region. Nadat hij zijn school had afgerond, ging hij studeren in Leningrad hij het Pedagogisch Instituut. In Leningrad ontmoette hij sterkere schakers en ontwikkelde hij een hoog vaardigheidsniveau. Zijn professionele schaakcarrière begon in de jaren dertig. In 1935 kwalificeerde hij zich voor de USSR Championship door als tweede te eindigen in het RSFSR kampioenschap. In 1938 ontving hij de titel Master of Sports of the USSR. Hij won tweemaal het Oekraïens kampioenschap (1947 en 1948). Hij was de eerste Sovjetkampioen correspondentieschaak (1948-1951)
Werken
[bewerken]- The Modern Openings in Theory and Practice (1962)
- Debyut 1b2-b4 (1963) over de Sokolski-opening.
- Lehrbuch der Schacheröffnungen, Sportverlag, Berlin 1965
- Ihr erster Zug, Franckh, Stuttgart 1988
Pools
[bewerken]De Poolse verdediging of Orang Oetan 1. b4 ... is nogal riskant en moet met zorg worden gespeeld. Het is beter om ... b4 uit te stellen tot de 2e zet. De sterkste combinatie van zetten door beide partijen is 1. b4 e6 2. Bb2 Nf6 3. a3 b6 4. e3 c5 5. b5 d5.
Met de zet b4 laat wit het centrum voor wat het is en wil een diagonaal openen voor de zwarte loper van b1 tot h8. De Poolse opening lijkt een variatie van de Nimzovich-Larsen aanval met het verschil dat de b4 pion meer centrale velden bestrijkt. De reden om niet naar b3 te gaan is om eventueel het zwarte paard als die komt op Nb8 aan te vallen.
De beste verdediging door zwart op de Orang Oetan is het aangaan van een ruil door 1. b4 e5 2. Bb2 Bxe4 3. Bxe4 Nf6. Hoewel wit een centrale pion heeft geruild voor een flank pion, is de ontwikkeling van zwart verder en zeker na rokade en d4 en c4 en het opjagen van de witte loper.
1. b4 c5
[bewerken]1. b4 d5
[bewerken]De Orang Oetan kan leiden tot een zwart paard gepind op Nd7.
- b4 d5
- Bb2 b6
- e3 Nd7
- Bb5 e6
- Nf3 Bb7
- Ne5 a6
Zwart geeft op.
1. b4 e5
[bewerken]De normale reactie is e5 zodat de zwarte loper op Bf8 meteen de pion op b4 aanvalt. Maar dat kan ook met e6 zonder het gevaar op een tegenaanval op e5 door Bb2. Vaak wordt deze pion geofferd of beter gezegd tracht men die te ruilen voor de e5 pion door Bb2.
2. Bb2 Nc6
[bewerken]Hoewel het een "aantrekkelijke" zet lijkt - het paard valt zowel de zwarte pion aan als dat de eigen pion wordt verdedigd - is Nc6 geen verstandige respons. Immers na b5 gaat uiteindelijk door het opjagen van het paard e5 alsnog verloren.
2. Bb2 Nf6
[bewerken]De beste reactie van zwart is Nf6. Als de pionnen worden uitgeruild is zwart positioneel in het voordeel.
2. Bb2 f6
[bewerken]Als men in plaats van Nf6 de andere normale zet f6 zet dan laat deze wedstrijd van Bobby Fischer zien hoe wit de winst kan behalen via de Tartakower gambiet.
2. Bb2 d6
[bewerken]Als zwart reageert met d6 dan spreken we van de Tsjechische verdediging. Wit kan dan het beste met e3 vervolgen om zijn witte loper vrij baan te geven en zo eventueel de opmars van zijn pion op b4 te ondersteunen en de basis te leggen voor een pionnenstructuur die loopt van f2 naar c5. Een andere gebruikelijke reactie van wit is c4 en daarna e3 met dezelfde ideeën.
1. b4 e6
[bewerken]De beste reactie is e6 zodat de zwarte loper op Bf8 meteen de pion op b4 aanvalt zonder het gevaar op een tegenaanval op e5 door Bb2.
2. Bb2 Nf6
[bewerken]Het is beter voor zwart om het offer niet te nemen om vanwege een minder belangrijke pion de ontwikkeling van de stukken te vertragen. De beste reactie is daarom Nf6. Wit dient nu zijn offer terug te trekken en te beschermen met a3. Zwart kan de intenties van wit om een pionnenstructuur te bouwen over de zwarte vlakken van f2 tot c5 beter onderbreken door b6 te spelen. Wit vervolgt met e3 en opent zo de diagonaal voor zijn loper en bouwt zijn pionnenstructuur op. Zwart wil die aanvallen door c5 te spelen. Wit ontloopt deze aanval door b5. Zwart reageert met d5 en heeft zijn verdedigingslinie geformeerd.
1. b5 f5
[bewerken]Dit is de Pools-Hollandse verdediging. De Hollandse verdediging als reactie op de Poolse opening.
Bronnen
[bewerken]Verdieping
[bewerken]De volgende open en gratis bronnen kunnen helpen bij verdere verdieping in deze materie:
Verwijzingen
[bewerken]Organisaties
Begrippen
Referenties