Naar inhoud springen

Programmeren in PHP/PHP voor Mac OS X

Uit Wikibooks

Programmeren in PHP


 1. Inleiding
 2. Een webserver installeren
 3. Syntax
 4. Variabelen
 5. Beslissingsstructuren
 6. Constanten
 7. Rekenen
 8. Loops
 9. Includes
 10. Functies
 11. Gebruikersinvoer
 12. I/O in PHP
 13. Klassen
 14. MySQL en PHP
 15. Reguliere Expressies

In Mac OS X 10.5(Leopard) is de server apache 2.2.6 en PHP 5.2.4 op voorhand geïnstalleerd. Je moet het enkel nog inschakelen.

Apache[bewerken]

Apache inschakelen is heel eenvoudig. Open gewoon je systeemvoorkeuren en klik op "Delen" (bij oudere versies dan 10.4 onder "Internet en netwerk"). Hier kun je allerlei toepassingen en apparaten delen met andere gebruikers. Vink gewoon "Webserver" aan en je apache is meteen ingeschakeld. Nu zal je in het kadertje twee adressen krijgen: één voor de website van de computer en ééntje voor de gebruiker.

MAMP[bewerken]

Naast Apache, die op Mac OS X al geïnstalleerd is, kan je ook gebruik maken van MAMP. De afkorting MAMP staat voor Mac, Apache, MySQL en PHP. Net zoals en Windows programma kan je MAMP makkelijk via enkele muisklikken installeren. MAMP is als reguliere versie en als pro versie verkrijgbaar. Terwijl de gewone versie gratis is, kost de pro versie op dit moment EUR 39,-.

Zend Server CE[bewerken]

Ook van ZEND, de ontwikkelaar van PHP, is een software pakket verkrijgbaar om een lokale webserver te installeren. Het pakket van Zend heet Zend Server en is in diverse versies verkrijgbaar. Naast een Zend Server Production Solution, een Zend Server Developer License en een Zend Server for IBM i is ook een gratis versie met namen Zend Server CE verkrijgbaar. De prijzen voor de overige versies zijn afhankelijk van de support. De volgende lijst toont de actuele prijzen van deze pakketten:

 • Zend Server Production Solution
  • Gold - EUR 4.790,-
  • Platinum - EUR 6.890,-
 • Zend Server Developer License
  • Standard - EUR 299,00
 • Zend Server for IBM i
  • Gold - EUR 5.000,-
  • Platinum - EUR 7.000,-

Links[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.