Programmeren in PHP/Inleiding

Uit Wikibooks

Programmeren in PHP


 1. Inleiding
 2. Een webserver installeren
 3. Syntax
 4. Variabelen
 5. Beslissingsstructuren
 6. Constanten
 7. Rekenen
 8. Loops
 9. Includes
 10. Functies
 11. Gebruikersinvoer
 12. I/O in PHP
 13. Klassen
 14. MySQL en PHP
 15. Reguliere Expressies

PHP is een scripttaal die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina's te genereren. PHP is in 1994 ontworpen door Rasmus Lerdorf, een senior software engineer bij IBM. Destijds was de taal duidelijk geïnspireerd door Larry Walls' Perl.

Aanvankelijk stonden de letters PHP voor Personal Home Page (de volledige naam van de software was Personal Home Page/Forms Interpreter, PHP/FI). Sinds PHP 3.0 is de betekenis een recursief acroniem geworden: "PHP: Hypertext Preprocessor". Deze naam geeft aan waar de taal meestal voor gebruikt wordt: informatie verwerken tot hypertext (meestal HTML en XHTML).

Serverside[bewerken]

PHP is een server-side scripttaal en is vergelijkbaar met Perl, Python, Ruby, en Microsoft ASP.NET. De syntax van PHP lijkt het meest op C. In tegenstelling tot C is het in PHP mogelijk objectgeoriënteerd te programmeren, net als in bijvoorbeeld Java en C++. Een opvallend kenmerk van de taal is dat variabelen voorafgegaan moeten worden door een dollarteken ('$'). Dit is overgenomen uit de scripttaal Perl, een taal waar PHP veel overeenkomsten mee vertoont.

Deze taal wordt voornamelijk gebruikt om HTML te genereren, maar wordt ook veelvuldig gebruikt voor het genereren van CSS, RSS-feeds en JavaScripts. Daardoor is het aangeraden dat U al een basiskennis heeft van HTML voor U aan PHP begint.

Cross-platform[bewerken]

PHP is een cross-platform scripttaal. Dit betekent dat het gebruikt kan worden in combinatie met diverse server-besturingssystemen zoals Windows, Macintosh, GNU/Linux, Solaris en Unix.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.