Programmeren in PHP/Inleiding

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Programmeren in PHP


 1. Inleiding
 2. Een webserver installeren
 3. Syntax
 4. Variabelen
 5. Beslissingsstructuren
 6. Constanten
 7. Rekenen
 8. Loops
 9. Includes
 10. Functies
 11. Gebruikersinvoer
 12. I/O in PHP
 13. Klassen in PHP 4
 14. Klassen in PHP 5
 15. MySQL en PHP
 16. Reguliere Expressies


PHP is een programmeertaal die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina's te genereren. PHP is in 1994 ontworpen door Rasmus Lerdorf, een senior software engineer bij IBM. Destijds was de taal duidelijk geïnspireerd door Larry Walls' Perl.

Aanvankelijk stonden de letters PHP voor Personal Home Page (de volledige naam van de software was Personal Home Page/Forms Interpreter, PHP/FI). Sinds PHP 3.0 is de betekenis een recursief acroniem geworden: "PHP: Hypertext Preprocessor". Deze naam geeft aan waar de taal meestal voor gebruikt wordt: informatie verwerken tot hypertext (meestal HTML en XHTML).

Serverside[bewerken]

PHP is een server-side scripttaal en is vergelijkbaar met Perl, Python, Ruby, en Microsoft ASP.NET. De syntax van PHP lijkt het meest op C. In tegenstelling tot C is het in PHP (met name PHP5) mogelijk objectgeoriënteerd te programmeren, net als in bijvoorbeeld Java en C++. Een opvallend kenmerk van de taal is dat variabelen voorafgegaan moeten worden door een dollarteken ('$'). Dit is overgenomen uit de scripttaal Perl, een taal waar PHP veel overeenkomsten mee vertoont.

Het type programmeren van PHP lijkt nog het meest op dat van C++, zowel object- als functiegeoriënteerd programmeren is mogelijk, waarbij oorspronkelijk functiegeoriënteerd programmeren de hoofdzaak was, maar dat steeds meer opschuift naar objectgeoriënteerd.

PHP is eigenlijk een scripttaal en geen programmeertaal, echter voor het gemak spreken we over een programmeertaal. Deze taal wordt voornamelijk gebruikt om HTML te genereren, maar wordt ook veelvuldig gebruikt voor het genereren van CSS, RSS-feeds en JavaScripts.

Cross-platform[bewerken]

PHP is een cross-platform scripttaal. Dit betekent dat het gebruikt kan worden in combinatie met diverse server-besturingssystemen zoals Windows, Macintosh, GNU/Linux, Solaris en Unix.

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.