Naar inhoud springen

Programmeren in JavaScript/Basis

Uit Wikibooks

Programmeren in JavaScript

Inhoudsopgave
 1. Basis
 2. Plaats binnen HTML
 3. Variabelen
 4. Operatoren
 5. Conditionele statements
 6. Lussen
 7. Functies
 8. Events
 9. Errors

In dit hoofdstuk leer je de basis die je moet weten om ook maar iets te doen met JavaScript, zoals waar je je scripts moet plaatsen en hoe je iets op het scherm laat zien.

Wat is een JavaScript?

[bewerken]

Een JavaScript bestaat uit een aantal opdrachten, die door de browser moeten worden uitgevoerd. Het uitvoeren van deze opdrachten gebeurt tijdens het laden van de HTML pagina waarin de opdrachten voorkomen of op een ander moment afhankelijk van hoe het script is opgebouwd.

Je eerste scriptje (Hallo wereld!)

[bewerken]

Eerst iets makkelijks in JavaScript: tekst weergeven. Het volgende scriptje toont een pop-up window met daarin "Hallo wereld!". Hierbij gebruiken we de functie "alert();"

HTML-code: Mijn eerste JavaScript

<!DOCTYPE html>
<html>
 <head>
  <meta charset="UTF-8" />
  <title>Mijn eerste JavaScript</title>
 </head>
 <body>
  <script>
    alert("Hallo wereld!");
  </script>
 </body>
</html>

Natuurlijk willen we wat ingewikkelder dingen gaan doen met JavaScript. Om de eerste beginselen van JavaScript te onderzoeken willen we niet altijd een volledige HTML pagina hoeven te maken. In plaats daarvan gebruiken we een testpagina (Zie appendix B) waarin we alleen de JavaScript opdrachten hoeven in te tikken (of te plakken). Deze testpagina ondersteunt een functie "writeln()" waarmee we een regel tekst in een uitvoergebied kunnen zetten.

JavaScript-code: Hallo wereld op de testpagina

writeln("Hallo wereld");

Je kunt dit uitvoeren door de testpagina ergens neer te zetten (zoals beschreven in appendix B) en het script er in te plakken. Druk op de knop "uitvoeren" op de testpagina en klaar is Kees.

Een ander scriptje dat je kunt uitvoeren, gebruikt de functie "prompt();" om een klein venstertje laten verschijnen met een vraag erin. Op die manier zou je bijvoorbeeld de bezoeker van je site naar zijn of haar naam kunnen vragen, en die daarna in de pagina zetten.

JavaScript-code: Prompt

var naam = prompt("Hallo, hoe heet je?", "");
writeln("Hallo, " + naam);

Commentaar

[bewerken]

Bij iedere programmeertaal is er wel een manier om commentaar bij je script te plaatsen en dat is bij JavaScript niet anders. In JS ziet commentaar er zo uit

JavaScript-code: Commentaar

// Achter deze streepjes staat de commentaar
/* Als je een commentaar wil van meerdere regels
(dat is handig om delen van het script even weg te laten)
doe je dit zo (achteraan moet er terug een teken) */

Het is nuttig om commentaar bij je script te plaatsen: Als je later je script overleest, weet je terug wat de bedoeling was van een bepaalde functie, een bepaalde regel, ... Vermijd echter redundantie: schijf bvb. niet boven een regel als i = i + 1 de tekst Tel bij i 1 op, want dat maakt het script alleen maar onoverzichtelijk.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.