Programmeren in C++/Compilers

Uit Wikibooks

Programmeren in C++

  1. Inleiding Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: 26 december 2007
  2. Compilers Nog vrijwel niets. Revisiedatum: 26 december 2007

Leren programmeren

  1. De basis van C++ Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: 26 december 2007
  2. If-statement In ontwikkeling. Revisiedatum: 26 december 2007
  3. Lussen In ontwikkeling. Revisiedatum: 26 december 2007
  4. Functie In ontwikkeling. Revisiedatum: 26 december 2007
  5. Switch case Nog vrijwel niets. Revisiedatum: 26 december 2007
  6. Structuren Nog vrijwel niets. Revisiedatum: 26 december 2007
  7. Arrays Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: 26 december 2007
  8. Pointers Goed ontwikkeld. Revisiedatum: 26 december 2007
  9. Bestand invoer en uitvoer Nog vrijwel niets. Revisiedatum: 26 december 2007
  10. Gelinkte lijst Goed ontwikkeld. Revisiedatum: 26 december 2007

Introductie[bewerken]

Een programma geschreven in C++ bestaat alleen uit tekst. Er is dus wat voor nodig om dat om te zetten naar een programma (in Windows een .exe-bestand en in Linux meestal .bin). Je hebt bijvoorbeeld een compiler nodig. Dat is een programma dat de tekst, de code, omzet in een uitvoerbaar bestand. Ook is een Debugger handig (onmisbaar zelfs!), om alle code te controleren op fouten voordat het gecompileerd wordt. Al dit soort programma's kun je los downloaden, maar zitten ook standaard in zogeheten Integrated Development Environments (IDE's). Dat is een programma wat het programmeren makkelijker maakt door functies zoals kleurcodering. Ook zitten alle andere benodigde programma's erin.

Zo'n IDE is dus onmisbaar voor het programmeren. Hieronder worden een aantal bekende IDE's voor C++ besproken. Om verder te gaan met deze tutorial, of met het programmeren in C++ in het algemeen, is het nodig om er een te installeren.

Microsoft Visual C++[bewerken]

Waarschuwing: Deze IDE van Microsoft werkt alleen op Windows

Dit is een programma van Microsoft dat goed werkt en zijn werk doet. Er is een betaalde versie en een gratis versie. Hier wordt de nieuwste (op dit moment) van de gratis versie behandeld. Microsoft Visual C++ wordt afgekort met MSVC en de Express-editie is gratis. Je kan ook de betaalde editie kopen, die meer functies heeft. Je hebt ook nog de Standaard, de Professional en de Team System versie.

Microsoft Visual C++ 2010 express edition kan je downloaden op deze pagina: http://www.visualstudio.com/en-US/products/visual-studio-express-vs

Als je meer wilt leren over MSVC kan je hier terecht: http://msdn.microsoft.com/en-us/visualc/default.aspx en dan naar het kopje: "3 Learn Visual C++"

Code::Blocks[bewerken]

Deze gebruik ik op het moment. Ik vind het zelf een erg goede optie en heeft verschillende plug-ins die je kan installeren in de begin van de installatie. Er worden door verschillende mensen plug-ins ontwikkeld op het internet die het leuk vinden om plug-ins te maken. Iets leuks is dat Code::Blocks is gemaakt door middel van C++. Deze werkt, tot in tegenstelling van MSVC, op Windows, Mac en Linux.


Code::Blocks kan je downloaden op deze pagina: http://www.codeblocks.org/downloads/binaries. De source van Code::Blocks (voor het geval dat je plug-ins wilt maken) kan je hier downloaden: http://www.codeblocks.org/downloads/source.

Ik raad je aan om meer te lezen over Code::Blocks hier: http://en.wikipedia.org/wiki/Code::Blocks.

Dev-C++[bewerken]

Dev-C++ of Dev-CPP is een redelijk vertrouwde IDE. Hij is gemakkelijk en intuïtief te gebruiken, hij werkt goed en snel en de gecompileerde bestanden zijn erg klein. Het nadeel van dit programma is dat het verouderd is: de ontwikkelaar is ermee opgehouden en er worden enkel kleine updates uitgebracht door een onafhankelijk programmeur. De programmeertaal C++ evolueert immers. Je kunt hem voor deze tutorial gebruiken, maar voor serieuze, grotere projecten is Dev-C++ minder geschikt.

Hier de website van Dev-C++: http://sourceforge.net/projects/dev-cpp/

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.