Naar inhoud springen

Portaal:Jazz

Uit Wikibooks
Wikibooks over
J A Z z


De muziek die de naam Jazz kreeg werd omstreeks 1895 in New Orleans geboren. Zij combineerde elementen van ragtime, fanfaremuziek en blues. Wat jazz van deze vroegere stijlen onderscheidde is het wijdverbreide gebruik van improvisatie, vaak door meer dan een speler tegelijk. Jazz vertegenwoordigde een stijl en manier van spelen die een breuk betekende met westerse muzikale tradities, waar de componist een stuk muziek op papier schreef en vervolgens de muzikanten hun best deden om precies te spelen wat er op de partituur stond. In een jazz stuk is het liedje vaak slechts een uitgangspunt of referentiekader voor de muzikanten om rond te improviseren. Het lied kon een populair deuntje zijn of blues, maar tegen de tijd dat ze er klaar mee waren hadden ze een nieuw stuk gecomponeerd, dat vaak nog maar weinig gelijkenis vertoonde met de originele song. Veel van deze virtuoze muzikanten konden niet of nauwelijks notenlezen maar wisten toch met hun spontaan spel het publiek in vervoering te brengen. Hun muziek was doordrongen van vreugde en avontuur, gevoelens die oversloegen als een vlam naar een publiek dat begreep dat het hier iets opwindends nieuws in de muziekgeschiedenis meemaakte. Het was niet minder dan een radicaal afscheid van de muziek die ze uit die tijd gewend waren.

De eerste jazz werd gespeeld door de Afrikaans-Amerikaanse en Creoolse muzikanten in New Orleans. De kornetspeler Buddy Bolden wordt algemeen beschouwd als de eerste echte jazzmuzikant. Andere vroege spelers waren Freddie Keppard, Bunk Johnson en Clarence Williams. Hoewel deze namen nu onbekend zijn bij de meeste mensen, zijn hun muzikale ideeën nog steeds springlevend, en ze worden verder uitgewerkt tot op de huidige dag. De meesten van deze vroege jazzmuzikanten konden niet van hun muziek leven en waren verplicht om baantjes te zoeken.

De tweede golf New Orleans muzikanten zoals Joe 'King' Oliver, Kid Ory en Jelly Roll Morton vormden kleine bands die de muziek van de vroegere jazzmuzikanten overnam en de complexiteit en dynamiek van hun muziek ontwikkelden. Niet onbelangrijk was dat ze erin slaagden om van hun muziek een commercieel succes te maken. Deze muziek werd bekend als 'Hot Jazz', vanwege de vaak halsbrekende snelheden en geweldige geïmproviseerde polyfonie die deze bands produceerden. Een jonge, virtuoze kornetspeler genaamd Louis Armstrong werd in New Orleans ontdekt door King Oliver. Armstrong groeide snel uit tot de bekendste jazzmuzikant van zijn tijd en zou uiteindelijk een van de grootste sterren ter wereld worden. De impact van Armstrong en andere jazzmusici veranderde de loop van zowel populaire als klassieke muziek. Afro-Amerikaanse muziekstijlen werden de dominante krachten in de 20e-eeuwse populaire muziek.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.