Naar inhoud springen

Beroemde jazzmuzikanten/Louis Armstrong

Uit Wikibooks
Louis Armstrong

Louis Armstrong, bijgenaamd Satchmo of Satch (4 augustus 1901 - 6 juli 1971) was een Amerikaanse jazztrompettist en zanger die grote invloed heeft uitgeoefend op de jazzmuziek en de popmuziek.

Armstrong trad op het voorplan in de jaren 1920 als vernieuwend kornet- en trompetspeler. Met hem verschoof de focus van jazzmuziek als collectieve improvisatie naar een meer solistgerichte voorstelling. Armstrong was ook een invloedrijke zanger. Met zijn direct herkenbare schorre stem legde hij grote behendigheid aan de dag als improvisator in tekst en melodie van het lied. Hij was ook bedreven in scatten, het zingen van klanken en lettergrepen in plaats van een werkelijke tekst.

Armstrong leerde kornet te spelen in de band van Waif's Home, een tehuis voor dakloze kleurlingen in New Orleans. Hij speelde eerst in het orkest van Kid Ory en nadien (1918-1921) maakte hij samen met andere bandleden verschillende trips op een rivierboot van de Mississippi. Hij sloot zich in 1922 aan bij King Olivers orkest in Chicago, waar hij de pianiste Lilian Hardin ontmoette met wie hij later trouwde. Reeds als jonge muzikant liet hij zich opmerken met zijn vermogen tot improvisatie, en zijn reputatie als solo-trompettist en zanger groeide snel.

Zijn invloed als vernieuwend jazzmusicus op de ontwikkeling en de populariteit van de jazz was groot. Hij organiseerde een aantal bigbands, en werkte samen met veel andere grote namen uit de jazzwereld. Begin 1932 maakte hij talrijke buitenlandse tournees. Armstrong verscheen in Broadwayshows, was aanwezig op talloze jazzfestivals en figureerde in verschillende Amerikaanse en buitenlandse films.

Met zijn charismatische persoonlijkheid reikte Armstrongs invloed veel verder dan de jazzmuziek, en tegen het einde van zijn carrière in de jaren 1960 werd hij algemeen beschouwd als een grote invloed op de populaire muziek in het algemeen.

Zijn archieven zijn ondergebracht bij Queens College, dat ook zijn New-Yorkse huis in Queens als een museum heeft ingericht.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.