Periodiek systeem/Geschiedenis Bohr

Uit Wikibooks


Kwantummechanica

Met de ontwikkeling van de kwantummecanica in het begin van de 20e eeuw ontstaat een situatie waarin het zoeken naar nieuwe elementen de fase van "we gaan eens kijken of we wat vinden" en "gevoelsmatig zou er een element moeten zijn dat aan deze eigenschappen voldoet" ontgroeit. Met behulp van deze theorie is het mogelijk aan te geven welke elementen er mogelijk zijn en welke chemische eigenschappen ze dan moeten hebben.
Voorbij lukraak zoeken

Niels Bohr

In de natuur- en scheikunde wordt de ontwikkeling van het atoommodel zoals dat nu gebruikt wordt bijna volledig aan Niels Bohr toegeschreven. Bedacht moet worden dat hij een van de mensen was die aan het begin van de 20 eeuw met dit onderwerp bezig was. Een kleine fotogalerij van betrokkenen zie je hieronder.

Niels Bohr
(ong. 1910)
Erwin Schrödinger
(in 1933)
Paul Dirac
(in 1929)
Albert Einstein
(in 1921)
Ernest Rutherford
(in 1913)
Max Planck
(1918)

Levensloop[1]

Niels Bohr werd op 7 oktober 1885 in Kopenhagen geboren in een niet religieus, maar wel van origine Joods gezin. Zijn vader was hoogleraar fysiologie aan de universiteit van Kopenhagen. Na zijn middelbare school ging hij in 1903 aan dezelfde universiteit als waar zijn vader werkte natuurkunde studeren. In 1907 won hij de gouden medaille van de Koninklijke Deense Academie van Wetenschappen en Letteren met artikel de oppervlaktespanning van water. Omdat de universiteit geen natuurkundig laboratorium had voerde hij de experimenten daarvoor uit in het fysiologisch laboratorium van zijn vader. Een jaar later werd het uitgegeven in Philosophical Transactions van de Royal Society (Londen). In 1911 promoveerde hij op het proefschrift: Studies over de elektronentheorie van metalen.
Na zijn promotie studeerde hij een half jaar verder in Engeland waarna hij terugkeerde naar Denemarken waar hij universitair hoofddocent werd. Op 1 augustus 1912 vierde hij zijn bruiloft met Margrethe Nørlung met wie hij 6 kinderen kreeg. Na opnieuw twee jaar in Engeland gewerkt te hebben als lector aan de Victoria University in Manchester, werd hij benoemd tot hoogleraar theoretische natuurkunde werd aan de universiteit van Kopenhagen.
Bohr bleef in Kopenhagen werken en maakte daar de Duitse inval en het begin van de bezetting mee. In 1943 vluchtte hij op het gerucht dat alle Joden gedeporteerd zouden gaan worden naar Zweden. Vanuit Zweden reisde hij door naar Amerika waar hij meewerkte aan de ontwikkeling van de atoombom.

Na de tweede wereldoorlog bleef hij wetenschappelijk actief, nu weer in Kopenhagen. Daarnaast heeft hij zich ingezet voor vreedzame toepassingen van kernenergie.
Levensloop




  1. Vrij naar het artikel over Niels Bohr in de Nederlandse wikipedia (5 juni 2023)
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.