Naar inhoud springen

Periodiek systeem/Aardalkalimetalen, productie

Uit Wikibooks
Werk in uitvoering.
Dit hoofdstuk bevindt zich nog in de opbouwfase.
De auteur ervan heeft zich voorgenomen de genoemde onderwerpen verder uit te werken.
Indien u wilt bijdragen, overleg dan even met t.vanschaik
* Met name de verwijzingen moeten even wachten tot de vertaling van "Alkaline earth metals" klaar is.


Aardalkalimetalen, productie[1][bewerken]

smaragd, groen gekleurd door sporen chroom is een variëteit van het mineraal beril, dat voornamelijk uit aluminium-beryllium-silicaat bestaat.

Het meeste beryllium wordt gewonnen via berylliumhydroxide, . Een mogelijkheid is sinteren, waarbij beril , natriumfluorosilicaat en soda verhit worden. Hierbij ontstaan nariumtetrafluoroberyllaat , aluminiumoxode en siliciumdioxide als vaste stoffen en kooldioxide ontsnapt in de lucht.. Uit een waterige oplossing van en natriumhydroxide slaat vervolgens neer.

Een alternatief is beril sterk verhitten, koelen met water en vervolgens zachtjes verwarmen in zwavelzuur. Na neutraliseren met natriumhydroxide wordt ook berylliumhydroxide verkregen. Los van de manier waarop het hydroxide verkregen is wordt het omgezet in het fluoride of chloride dat vervolgens in gesmolten toestand geëlektrolyseerd wordt tot het vrij metaal.

Strontium wordt vooral verkregen uit celestien.[2]

Om barium te isoleren wordt bariet, een onzuivere vorm van bariumsulfaat, via een carbothermische reductie omgezet in bariumsulfide. Het sulfide is wel goed oplosbaar in water, en wordt makkelijk omgezet in andere bariumverbindingen zoals zuiver bariumsulfaat (commercieel wit pigment) of bariumnitraat. Deze laatste verbinding wordt via calcinatie omgezet in bariumoxide, wat na reductie met aluminium metallisch barium oplevert.[3] De belangrijkste producent van barium is China, dat meer dan 50% van de jaarlijkse ;productie voor zijn rekening neemt.[4]

  1. Deze pagina is een vertaling van de tekst in het lemma Alkaline earth metal op de Engelse Wikipedia, paragraaf "Production" zoals deze op 9 juli 2023 aanwezig was.
  2.  (1996) Production of SrCO, by black ash process: Determination of reductive roasting parameters ISBN 9789054108290
  3. Citefout: Onjuist label <ref>; er is geen tekst opgegeven voor referenties met de naam ullman
  4. Miller, M. M.. Barite. USGS.gov.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.