Overleg gebruiker:Karel Poort~nlwikibooks

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikibooks

Hoi Karel, ik las op Wikipedia dat je vanaf daar doorverwezen bent naar deze site om hier reisverslagen te plaatsen. Sorry dat ik zo direct reageerde en het artikel verwijderde. Ik dacht aanvankelijk dat je iemand was die zomaar zijn eigen vakantieverslag makkelijk op internet wil bewaren. Toch is wikibooks niet de site om reisverslagen te plaatsen. Wikibooks gaat over informatieve boeken en handleidingen. Wat betreft Wikisource, dat lijkt me een betere plaats voor je artikelen.
Als je wilt, kan ik de verwijderde pagina met het reisverslag tijdelijk terugplaatsen, zodat je de tekst niet opnieuw hoeft te typen. (Ondanks dat de pagina verwijderd is, bewaard de database de tekst, dus dat is geen probleem.) Dat kan door gewoon een seintje te geven, op deze pagina, of eventueel mijn overlegpagina.

Nogmaals, sorry van mijn abrubte reactie. Ik weet nu dat je uit goede bedoeling handelde. Ik hoop dat je je door deze eerste kennismaking niet al te zeer laat afschrikken. Veel plezier gewenst op Wikibooks, Koos Overleg 17 aug 2005 10:01 (UTC)


Hallo Koos,

Geen probleem, tenslotte moet ik Wiki nog een beetje 'ontdekken'. Nu je toch hebt gereageerd, even het volgende:

Inmiddels heb ik op Wikisource een viertal verhalen geplaatst (waarvan twee verhalen die ik al op de Wikipedia encyclopedie had geplaatst), maar ik vrees dat dit niet zo heel erg goed is gegaan. Het zijn de verhalen 'Manute Bol', 'Zwarte diamanten', 'De tovenaar van Rumsiki' en 'Sarajevo' (Laatste avondmaal in Sarajevo). Kun jij mij even, stapsgewijs, uitleggen hoe ik op Wikisourse een nieuw artikel aanmaak, de juiste categorie kies (het zijn allemaal verhalen n.a.v. documentaires die ik -we- hebben gemaakt voor de televisie) en een artikel een naam geef?

Ik ben je bij voorbaat zeer dankbaar!

Vriendelijke groet, Karel


Uitleg[bewerken]

Hoi Karel, allereerst ben ik blij dat je mijn actie niet te erg opvat.
Het is inderdaad zo dat de hulp op wikimediaprojecten buiten Wikipedia niet echt uitgebreid is. Van Wikisource heb ik niet echt veel kennis, ik heb er niet eens een gebruikerspagina, maar de algemene zaken kan ik wel uitleggen, want die zijn toch grotendeels hetzelfde.

Een nieuw artikel maak je aan door (tijdelijk) op een pagina een interne link aan te brengen. (Hiervoor kan je bijvoorbeeld je eigen gebruikerspagina gebruiken). Een link maak je aan door blokhaken om een stuk tekst te zetten. Zo dus: [[Gewenste titel]].
Na het opslaan zal als het goed is een rode link verschijnen. Als je daarop klikt krijg je een bewerkingsscherm, waarin je je artikel kwijt kan. Opmaak en dergelijke kan heel gemakkelijk gemaakt worden, zie hiervoor de betreffende helppagina op Wikipedia.
Gezien het feit dat je artikelen nogal lang zijn, kan bij anderen de verdenking ontstaan dat er auteursrecht op berust. Het is dan ook handig om op de overlegpagina van je nieuwe artikel - elk artikel heeft zijn eigen overlegpagina onder de knop discussion - hoe de auteursrechtensituatie zit.
Een categorie toevoegen gaat als volgt: Typ onderaan de pagina [[Category:Gewenste categorietitel]]. Je pagina zal dan automatisch in die categorie worden opgenomen.
Voor een geschikte categorie zou je kunnen kijken of hier nog een subcategorie tussen zit, waarin je jouw artikel zou kunnen indelen. Als dat niet zo is, kan je hem in iedergeval indelen onder [[Category:Nederlands]]
Als je meerdere gerelateerde artikelen hebt (stuk of 3 of meer), kan je beter een specifieke categorie voor die artikelen aanmaken. Bijvoorbeeld [[Category:VPRO Documentaire]]. Onderaan je artikel zal dan een rode link naar de betreffende categorie worden opgenomen. Door op die rode link te klikken kom je in het bewerkingsscherm van die betreffende categorie. Hier zet je een korte omschrijving neer van ongeveer een regel, bijvoorbeeld: Allemaal VPRO-documentaires over ... of zoiets. Ook zet je onderaan [[Category:Nederlands]] neer. Hierdoor wordt jouw nieuwe categorie een subcategorie van Nederlands. Vanuit de categorie Nederlands kan je dan doorlinken naar jouw categorie.
Voor specifieke zaken over Wikisource kan je het best terecht op de nederlandstalige hoofdpagina. Ook kan je overwegen een daar regelmatig komende Nederlandstalig persoon aan te spreken. HenkvD en Patio zijn de meest aanwezige Nederlandstaligen aldaar. Maar ze komen er beiden niet elke dag, dus het kan even duren voor je reactie krijgt.
Voor algemene zaken over het aanmaken van artikelen en dergelijke kan je het best terecht op de helpcategorie van Wikipedia, die gewoon lekker uitgebreid is.
Dit was het zo ongeveer in vogelvlucht. Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt, maar als je nog vragen hebt, dan hoor ik het wel. Ik heb morgen overigens wel een tentamen, dus het duurt waarschijnlijk wat langer voor ik reageer. Koos Overleg 17 aug 2005 18:34 (UTC)


Hallo Koos,

Alweer dank voor je reactie! Je zult me wel een enorme oen vinden, maar ik snap er werkelijk geen snars van, ligt niet aan jou maar aan mij. Het begint meteen bij het begin, daar loop ik al vast; want hoe kom ik bijvoorbeeld bij/op mijn 'gebruikerspagina'? Verder Gewenste titel etc. etc. etc. Het lukt me gewoon niet, dat komt omdat ik eigenlijk niks van computers weet, maar misschien ben ik wel gewoon te stom, dat kan natuurlijk ook nog.......

Ik heb een vraag: als ik jou nou eens de artikelen, stuk voor stuk, per e-mail opstuur, zou jij dan die artikelen willen plaatsen in een nieuwe rubriek? Bijvoorbeeld: "Artikelen n.a.v. tv-documentaires".

Ik hoop dat ik niet al te brutaal en/of opdringerig ben en je met iets opzadel waar jij eigenlijk part nog deel aan hebt. Verder moet je er natuurlijk tijd en zin in hebben.

Ik hoor van je!

Vr.gr. Karel


Hoi Karel, trek het je niet aan dat het niet direct lukt, alle begin is moeilijk, maar als je een tijdje met het systeem werkt, gaat het steeds makkelijker.
Op je gebruikerspagina komen is niet zo moeilijk. Zodra je inlogt, zie je rechtsbovenaan een rijtje met links, namelijk:
  • Karel Poort
  • My talk
  • Preferences
  • My watchlist
  • My contributions
  • Log out
De meest linkse, Karel Poort, is je gebruikerspagina en als je op die link klikt, dan kom je op die pagina. Als je dan op edit this page klikt, dan krijg je het bewerkingsscherm te zien. (Zo ziet dat eruit). Daar kan je dus op de uitgelegde wijze een link aanbrengen, zoals je hier ook al gelukt is, (Gewenste titel).
Nadat je dan de pagina hebt opgeslagen, verschijnt die link op de pagina. Als je daarop klikt, kom je weer op een bewerkingsscherm waar je de tekst van je artikel kwijt kan.
De link die ik naar de helpcategorie van Wikipedia had gegeven was niet goed, dit moet zijn: Categorie:Wikipedia:Help. Hierin staat ook alle hulp die benodigd is voor het schrijven van een artikel.
Overigens, het ondertekenen (op een overlegpagina), kan met vier tildes, dus ~~~~. Automatisch verschijnt dan je gebruikersnaam met een link naar je gebruikerspagina plus de datum en tijd. Zo dus ongeveer: Koos Overleg 18 aug 2005 11:36 (UTC) (Deze, die van mij ziet er iets anders uit, omdat ik hem aangepast heb, met ook een link naar mijn overlegpagina, maar het principe is hezelfde).
Ik hoop dat je er zo uit kunt komen, Koos Overleg 18 aug 2005 11:36 (UTC)

Uw gebruikersnaam wordt gewijzigd[bewerken]

18 mrt 2015 05:10 (CET)

Gebruikersnaam gewijzigd[bewerken]

19 apr 2015 12:02 (CEST)

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.