Naar inhoud springen

Overleg:Platbodemzeilen op een Volendammer Kwak

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikibooks
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Vangelis in het onderwerp teruglinks naar hoofdpagina

In januari 2006 heb ik het Wikibook "Platbodemzeilen op een Volendammer Kwak" gemaakt. Ik ben een 100% wiki-newbie en ik leer graag van mijn fouten, dus aarzel niet om mij wijzer te maken.

Achtergrond van dit Wikibook:

In Volendam wordt sinds 1993 door een groep vrijwilligers gewerkt aan restauratie en instandhouding van het scheepstype dat vroeger typerend was voor de Volendammer vissersvloot: de Volendammer Kwak; een platbodem zeilschip, nauw verwant aan de (bekendere) botter.

Er bestaan nog 4 originele exemplaren van dit scheepstype. Drie ervan zijn inmiddels in handen van onze stichtingen, in verschillende stadia van restauratie. De stichtingen worden gerund door vrijwilligers. Er wordt zoveel mogelijk met de schepen gevaren. Dit gaat niet zomaar; het vraagt kennis en ervaring om goed met deze forse zeilschepen te kunnen omgaan. Om de vaarkunst in de vrijwilligersgroep op een hoger peil te krijgen, zijn we in 2004 begonnen met een gestructureerde praktijktraining.

Voor de ondersteuning van die praktijktraining heb ik in 2004 een syllabus geschreven. Omdat ik de wijsheid niet in pacht heb, claim ik geen copyright op de syllabustekst. Als de tekst kan worden aangescherpt en verbeterd door anderen, dan juich ik dat alleen maar toe.

Het Wikibooks-concept sluit dus helemaal aan mijn visie. Daarom heb ik het plan opgevat om de syllabus om te zetten in een Wikibook en langs die weg opnieuw ter beschikking te stellen. Primaire doelgroep blijft daarbij logischerwijs de bemanningspool van onze schepen (circa 40 personen en groeiende omdat het 3e schip binnenkort weer terug in de vaart zal komen). De tekst is ook relevant voor botter-vaarders en platbodemzeilers in het algemeen. Deze groep is uiteraard vele malen groter.


Groet, Broekhuis

Hoi Broekhuis, ik reageer laat, vanwege twee redenen. Allereerst ben ik druk met mijn bijbaantje en het leren voor mijn tentamens. Ten tweede vond ik het lastig om hier over na te denken. Ik ben niet de beheerder van WikibooksNL, maar gezien ik degene ben die hier toch wel het meest actief is, ben ik geniegd in te gaat op je vraag.
Je claimt de syllabus zelf te hebben geschreven. Als dit inderdaad waar is en je geen copyright claimt op de tekst, zelfs niet voor commercieel gebruik, dan kan wat dat betreft de teskt vrij worden gepubliceerd.
Ten tweede schrijf je eerst dat de tekst geschreven is voor een smal publiek en vervolgens dat de tekst ook voor andere doelgroepen relevant kan zijn.
In het eerste opzicht denk ik, dat als de tekst slechts bestemd is voor jullie bemanningspool, dan lijkt het me verstandiger om hiervoor een speciaal afgebakende plaats te hebben. Hierdoor houd je de tekst gescheiden van andere onderwerpen en kan je je specifiek concentreren op je missie. Dat kan gewoon op een eigen wiki, zie bijvoorbeeld Help:Installeer je eigen Wiki.
Echter, in mijn opzicht lijkt deze tekst mij, zoals je ook al aankaartte relevant voor meerdere mensen. Ik weet niet precies wie allemaal, maar ik kan me voorstellen dat het iets betreft als zeilers in het algemeen. In dat geval is een plek als Wikibooks een zeer geschikte plek voor een deregelijke tekst. Alleen zou de titel dan wel anders moeten wezen. Nu slaat deze op een zeer specifieke doelgroep, terwijl dat een veel bredere zou moeten zijn. Een beter titel zou je zelf denk het best weten, maar ik neem aan dat het iets zou moeten zijn in de trant van: Vaartraining voor platbodemzeilers. In dat geval weet iedere doelgroep waar hij/zij aan toe is.
Iedere geregistreerde gebruiker kan zeer gemakkelijk een titel wijzigen m.b.v. het knopje wijzig titel bovenaan de pagina. Op die manier blijft de voorgeschiedenis behouden. Koos Overleg 5 jan 2006 12:24 (UTC)


Bedankt voor je reactie. Ik heb de titel inmiddels aangepast Broekhuis

Opbouw van het boek

[bewerken]

Zoasl het er nu naar uitziet wordt de pagina van het boek vrij groot. Beter likt het miju om het obek op te splitsen in meerdere pagina's, uitgesplitst naar onderwerp en van de hoofdpagina een soort index te maken. Ik moet nu weg, dus kan niet direct reageren, maar voor vanavond kan ik wel reageren. Koos Overleg 5 jan 2006 12:31 (UTC)

Splitsing is inmiddels aangebracht Broekhuis
[bewerken]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.