Naar inhoud springen

Overleg:Oudgrieks

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikibooks
Laatste reactie: 15 jaar geleden door 80.200.221.178 in het onderwerp Accentuering

Hoort er niet wat bij over nominativus, genitivus, enzo ? Als dat nog komt vertel me dat dan, dan maak ik het wel. Nielius 15 feb 2005 14:44 (UTC)

Kan iemand hier ook vertellen hoe je in het grieks schrijft? Nielius

Hoe bedoel je? Met de hand of op de computer? Hoe je Griekse letters op de computer krijgt is het eerste wat uitgelegd wordt in deze module. Dus & #945; of & alpha; (zonder spatie na de &) voor bijv. α. Mtcv 26 mrt 2005 11:14 (UTC)

Het is het handigst als je het met de hand doet, ik zie bij windows XP geen optie taal enz. in het configuratie scherm (zoals bij de uitleg op de pagina staat).

Talen valt in XP onder Landinstellingen (Regional settings), ik heb het erbij gezet in de pagina. Mtcv 16 apr 2005 14:47 (UTC)

Structuur[bewerken]

ik heb zelfstandige naamwoorden toegevoegd... maaruh, moet er niet wat structuur erin komen? want het kan wel een grote opsomming worden van alle grammatica die er is, maar ik denk dat je hieruit niet makkelijk Grieks zal leren

Structuur kan er zeker in komen. Wat er nu staat is slechts een brij van grammatica, maar er staat nergens bijvoorbeeld een toepassing of iets dergelijks. Wellicht opsplitsen in duidelijk afgebakende stukken. Koos Overleg 16 dec 2005 23:10 (UTC)

Okiedo, kan ik dan gewoon een inhoudsopgave maken zoals die er ook bij andere boeken is en dan verschillende onderdelen tot losse pagina's maken? Dat wordt wel een beetje chaos dan: dan hernoem ik deze pagina, link ik hoofdpagina daarnaartoe, ga ik ondertussen onderdelen overzetten op andere pagina's en dan als het een beetje netjes is link ik vanuit hoofdpagina weer naar die nieuwe inhoudsopgave. Is het trouwens de bedoeling dat er ook oefeningen bij komen of moet het gewoon kennis zijn? En als laatste, het is nogal lastig om netjes Grieks te maken, want in het grieks heb je ook een i onder een oo (iota onder omega) en volgens mij is het niet echt mogelijk om die te maken, of wel? Pepijn 17 dec 2005 22:44 (UTC)

Dat zijn een hoop vragen...
Gezien het feit dat je het hebt over hernoemen ga ik ervanuit dat je al iets van het Wikisysteem afweet.
 • Gewoon de pagina hernoemen en op de ontstane redirect een soort van inhoudsopgave maken is inderdaad het handigste ja.
 • Griekse letters zijn goed te schrijven met behulp van de htmlcodes die ook op bijgaande pagina geschreven zijn. Ofwel, &#969; wordt dus: ω. Ook met behulp van TeX is het mogelijk om Griekse letters te genereren. De helppagina daarvoor moet ik hier nog schrijven, maar op Wikipedia staat deze al, zie deze pagina. De stukjes code die er staan voeg je toe tussen <math> </math>-tags.
<math>\Psi \Omega</math> wordt dus: .
 • Mocht die ene letter (iota onder omega) van jouw hier niet bij zitten, weet je dan misschien de naam van die letter, dan kan ik misschien de bijbehorende HTML-code ervoor zoeken.
 • Oefeningen zijn wel gewenst ja. Het ultieme doel is een echt bruikbaar leerboek te maken en daar horen ook oefeningen bij. Maar voordat we zover zijn, duurt nog wel even. Wikibooks NL staat wat dat betreft nog maar in de kinderschoenen. Als je ook zin zou hebben oefeningen toe te voegen, dan kan dat uiteraard, maar voel je vooral niet verplicht tot dingen waar je geen zin in hebt. (En oefeningen moeten zelf geschreven zijn, dus niet overgenomen uit een leerboek, want daar zouden we problemen mee kunnen krijgen).
 • Op Categorie:Help vind je enkele nuttige helppagina's, voor als je ergens niet uitkomt.
Ik hoop dat ik een beetje antwoord heb gegeven op je vragen. Mocht je nog ergens mee zitten, schroom dan niet om je vraag te stellen. Koos Overleg 17 dec 2005 23:29 (UTC)

Ik heb de juiste letters gevonden: https://www.xs4all.nl/~wjsn/tekst/spiritus.htm, het wordt met dit lettertype alleen wel een beetje een zooitje als je accenten erop zet omdat de letters zelf dan kleiner en groter worden, is het ook mogelijk om een ander lettertype in zo'n tabel te zetten? Pepijn 18 dec 2005 08:25 (UTC)

Beste, ivm het overzicht van de werkwoorden, stel ik volgende structuur voor:

Een eerste onderverdeling volgens type werkwoord: nl. regelmatig (λύω), contract (ποιέω e.d.), onregelmatig (ειμί en meer "gehate" werkwoorden zoals τίθημι)

Binnen elk type werkwoord de volgende onderverdeling: - Indicatief: alle wijzen(actief, mediaal, passief) en hierbinnen alle tijden (praesens, futurum, imperfectum, aorist, perfectum, plusquamperfectum) - Infinitief: idem - Imperatief: idem - Participium: idem

Daarnaast eventueel nog opmerkingen. Een lijst met stamtijden kan ook altijd.

Ik zou me er graag zelf mee bezighouden, maar ik moet blokken en daarnaast moet ik nog een thesis zien af te krijgen. Misschien in de zomervakantie!

Mvg, Ilse

Oh ja, ik typ Oud-Grieks mbv Antioch, maar vraag me niet waar ik dat ooit heb gedownload!

Wel, ik denk dat je via Perseus (www.perseus.tufts.edu) wel aan verschillende Griekse lettertypes kan geraken. En anders, momenteel gebruik ik Achilles, maar daar zit je ook uren mee bezig om dat in te typen.

Infinitivus[bewerken]

Nu staat de infinitivus onder het kopje 'tijden', als ik het goed begrijp: maar de infinitivus is eigenlijk geen tijd. Cerberus™ 23 jan 2006 03:26 (UTC)

Hoi, je kan mij alles over Oudgrieks vertellen, maar ik het slechts een jaar gehad met zeer slechte resultaten, dus ik heb er absoluut geen verstand van. Dus ik zou zeggen: als het fout is, graag weghalen en neerzetten op de plek waar het wel thuis hoort. Echter, de gebiedende wijs heb ik bij andere talen altijd samen geleerd met de tijden. Koos Overleg 23 jan 2006 09:12 (UTC)
(infinitief, indicatief, conjunctief, optatief, imperatief, participium en eventueel verbaaladjectief zijn de wijzen, praesens, imperfectum, perfectum, plusquamperfectum, aorist en futurum zijn de tijden. Als je het verschil niet kunt zien, gewoon combineren. Een infinitief futurum kan, een infinitief conjunctief kan niet. )

Schrijfwijze[bewerken]

Zou iemand de spiritus asper en lenis op de gebruikelijke manier (een diacritisch tekentje erboven) kunnen weergeven, i.p.v. een superscript c (c) of die gespiegeld ervoor.
Bovendien: Wie kan ervoor zorgen dat de stukjes Oudgriekse tekst met andere diacritische tekens wél goed verschijnen. (Ik zou dit wel hebben gekund, maar deze tekens zijn er hier anders neergezet dan die ik op Wikipedia over Oudgrieks (en) heb gezien, dus ik weet niet hoe ik het zou moeten doen.) --JorisvS 28 feb 2006 15:56 (UTC)

Ik ken het probleem. Je kan volgend overzicht gebruiken om Griekse tekens in te voegen:
Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω
α β γ δ ε ζ η θ ι κ λ μ ν ξ ο π ρ σ/ς τ υ φ χ ψ ω
Ά * * *
ά
Έ * * *
έ * * *
Ή * * *
ή
Ί * * *
ί
Ό * * *
ό * * *
Ύ * * * * * *
ύ
Ώ * * *
ώ
Ἷ *
Als je je tekens daarenboven nog eens in het sjabloon:grc plaats (Vb.: {{Grc|Ἂν ἔτι μίαν μάχην νικήσωμεν, ἀπολώλαμεν.}} --> Ἂν ἔτι μίαν μάχην νικήσωμεν, ἀπολώλαμεν. (Plut., Pyrrh. XXII 9.), krijg je mooi ogende Griekse letters. Misschien dat dit tabeletje kan worden toegevoegd aan de speciale tekens? Evil berry 25 mei 2006 19:23 (CEST)Reageren

Het ziet er inderdaad wat mooier uit, maar het lijkt me niet handig om dat hier, waar mensen die nog niet zo vertrouwd zijn met het alfabet, te gebruiken, met al die boogjes en krulletjes eraan, en nog iets kleiner ook dan normaal... Teentje 31 dec 2006 19:20 (CET)Reageren

Lesboek of grammaticaoverzicht?[bewerken]

Als dit daadwerkelijk een Wikibook moet worden, moet de huidige indeling (die van het Oudgrieks-sjabloon) dan niet helemaal omgegooid worden? Dat wat nu gepland staat voor het Wikibook is meer een Appendix in een leerboek? Overigens heb ik, voordat er me "veel zeggen, weinig doen" verweten wordt, een redelijk idee voor de structuur van een basiskenniscursus Oudgrieks, maar, laat ik niet meteen te hard van stapel lopen. Teentje 31 dec 2006 19:20 (CET)Reageren

Accentuering[bewerken]

Zou het niet best zijn om (als onderdeel van het hoofdstukje "alfabet") een uitleg over de accentuering in te voegen? Dan kunnen we de accenten ineens overal gebruiken, én is het Wikibook vollediger! Bovendien schreven de Oude Grieken - als ze al in kleine letters schreven - die accenten meestal wel, omdat die veel vertellen over hoe gedichten en zo klinken... Moet ik zoiets invoegen? 80.200.221.178 5 okt 2008 22:18 (CEST) Blijkbaar staat er al een hoofdstukje "accenten" op. Ik zal hoe dan ook de uitleg over waarvoor ze dienen invoegen. 80.200.221.178 5 okt 2008 22:21 (CEST)Reageren

Planning van dit Wikibook[bewerken]

Als je van plan bent actief mee te werken, mag je je gebruikersnaam toevoegen aan onderstaande lijst:

Blok 1[bewerken]

Alfabet, spiriti, accenten

 1. znw/ldw (nom, acc) + 3e ev/mv
 2. znw/ldw (nom, acc, voc) + praesens, eimi
 3. bnw (nom/acc/voc) + ww e-stam
 4. znw/bnw/ldw (nom, dat, acc, voc), imperativus imperativus en dativus combineren via ww. als maken en praten
 5. znw/bnw/ldw (nom, gen, dat, acc, voc)
 6. herhaling

samenvatting
controle

Zou het niet handig zijn als wij bij blok 1 iets afwijkende verbuigingen van zelfstandige naamwoorden geven, zoals ὁ νους en ἡ θαλαττα.

misschien moet uit vocabulaire overwegingen blok 2 worden verwisseld met blok 3 wat betreft het werkwoord; medium en imperfectum verwisselen

Blok 2[bewerken]

 1. egō, su, hēmeis, humeis, autos, autè, auto
 2. imperfectum incl. impf eimi + samengestelde werkwoorden
 3. oida + aanwijzende voornaamwoorden
 4. tis/ti (met en zonder accent) + gemengde groep: medeklinkerstam
 5. AcI + trappen van vergelijking
 6. herhaling

afsluiting
controle

Blok 3[bewerken]

 1. oudeis, phēmi
 2. het medium praesens + imperfectum
 3. betrekkelijk voornaamwoord + bijwoord
 4. Sigmatische aoristus activum + medium
 5. gemengde groep: stam op -σ
 6. herhaling

afsluiting
controle

Blok 4[bewerken]

 1. thematische aoristus activum + medium
 2. participium
 3. αω-werkwoorden
 4. gemengde groep: klinkersstam
 5. sigmatisch futurum activum + medium
 6. herhaling

afsluiting
controle

Blok 5[bewerken]

 1. pseudosigmatische aoristus + medium
 2. attisch futurum activum + medium
 3. stamaoristus + aoristus passief
 4. μι-werkwoorden (athematische werkwoorden)
 5. onregelmatige werkwoorden (waaronder εἶμι (gaan) en ἱημι (zenden))
 6. herhaling

afsluiting
controle

Blok 6

 1. conjunctivus
 2. optativus
 3. perfectum actief + medium
 4. plusquamperfectum actief + medium
 5. Praesens-perfecta (deponentia van de (plusquam)perfectum)
 6. herhaling

afsluiting
controle

Dit blok is extra toegevoegd omdat er anders geen andere (belangrijke) grammatica bij kan. Blok 6 zal dan het zwaarste blok zijn met de meeste rijtjes (door de optativus), als er opmerkingen zijn of als er kritiek op deze planning is graag laten weten.

Afsluiting[bewerken]

samenvatting

controle [[Categorie:Oudgrieks - inhoud|]]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.