Overleg:Onderwijs in relatie tot P2P/Gebruikswaarde

Uit Wikibooks
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Feedback door Alexandra Van hulle

Over het algemeen vind ik dit een goed leesbare en studeerbare wiki!

Enkele aandachtspuntjes:

  • De link met Bauwens vind ik heel goed geschreven. Misschien is het wel een beetje kort en kan je het hier en daar nog wat uitdiepen. Je kan bijvoorbeeld een voorbeeld geven over een p2p project waar men gericht is op gebruikswaarde. Daarnaast kan je ook goed het verschil met ruilwaarde aangeven.
  • Je schrijft : "Bij een intrinsieke motivatie is men als persoon gemotiveerd door iets in zichzelf. Men zal niet handelen vanuit een externe beloning of straf maar vanuit een interesse of een gevoel van voldoening voor zichzelf. Dit sluit nauw aan bij het idee van gebruikswaarde binnen de p2p logica. Ook hier zal men enkel en alleen nog werken voor zichzelf en niet met oog op het verdienen van geld."

Dit vind ik een rare zin. In P2P projecten gaat men toch niet enkel en alleen werken voor zichzelf? Je gaat ook een bijdrage leveren voor anderen door bij te dragen aan het gemeenschappelijk project.

  • Ik begrijp het verband niet zo goed tussen intrinsieke motivatie en gebruikswaarde. Werk dit wat verder uit.

Veel succes!

Alexandra Van hulle

Feedback door Kelly Van Eester

Ik heb verder geen toevoegingen op de feedback van Alexandra.

Ik vind dit een zeer goede wiki

Veel succes met de kleine laatste aanpassingen die Alexandra heeft aangehaald.

Kelly Van Eester

Feedback door Karlien Van Loon

Algemene indruk:

-Je concept is kort en krachtig. Uiteraard komt dit door de abstractie van je concept. Je hebt goed getracht hier rond je concept uit te werken. Wel mis ik nog meer linken met zowel het boek van Bauwens als linken met externe theorieën. Probeer naar meer fragmenten te zoeken uit het boek waar de gebruikswaarde aan bod komt (al dan niet impliciet). Ook raad ik je aan hierbij eens te gaan kijken naar de andere wikiconcepten. Verder is je opbouw en structuur heel duidelijk. Doe zo voort!

Definitie:

-‘De hoeveelheid arbeid is van ondergeschikt belang’ Is dat zo? Zo ja, volgens wie? Volgens mij wil je hier duidelijk mee maken dat het proces erheen er niet echt toe doet, al vind ik de uitdrukking die je daarvoor gebruikt wat overdreven.

- ‘behoeftebevredigende-kracht’ is dit wel een woord?

-Op het einde van je definitie haal je in het voorbeeld aan dat de productie wel van belang is, misschien moet je, omdat je het eerder daar ook over hebt, eerder vermelden. Maak een goed onderscheid tussen wanneer deze productie wel/ niet belangrijk is (met je voorbeelden). Dit onderscheid is voor mij niet helemaal helder.


Concept en P2P:

-‘Bij de P2P logica is er dus steeds sprake…’ Hoezo dus? Waaruit concludeer je dit juist?

-Misschien kun je nog meer uitbreiden over de visie van Bauwens over P2P. Hiermee bedoel ik concreet hoe hij deze samenwerking (P2P) zou zien. Centraal hierbij staat onder andere de gebruikswaarde van concepten/ theorieën van de dingen die we gaan delen met elkaar. Je zou een citaat kunnen zoeken waar hij dit in zijn boek bespreekt? Gebruikswaarde zal niet vaak expliciet aan bod komen in zijn boek, maar behoort zoals ik al zei tot de kern van P2P volgens Bauwens.

Voorbeeld:

-Volgens de normen moet de theoretische duiding voor het voorbeeld komen te staan. Deze dien je dus om te wisselen van plaats.

-Je voorbeeld over de gebruikswaarde binnen educatie, waar heb je deze informatie vandaan?

-Verder heb ik geen opmerkingen over je voorbeelden. Je hebt ze duidelijk omschreven.

Theoretische duiding:

- ‘Het kan gaan om het breien van een sjaal, het naaien van een hemd, etc.’ Dit voorbeeld komt vrij uit het niets en word niet echt uitgelegd. Misschien moet je even aanhalen waarom dat deze activiteiten ‘nut’ hebben?

-‘Naast de ideeën van Marx…’ Hier zou ik een nieuwe alinea beginnen, aangezien je over verschillende theorieën spreekt, verlies je zo niet het overzicht.

- Bij de theorie die volgt op Marx, kun je in het begin aanhalen dat deze komt van Bauwens zelf (of van iemand anders?). Zo kun je bij het leren van dit concept duidelijk een onderscheid zien.

-Je laatste alinea hoort niet echt bij de vorige theorieën. Wat is hier juist de link met je concept ‘gebruikswaarde’? Je haalt ervoor het woord kapitalisme al aan al je spreekt over Marx zijn theorie. Misschien moet je hier (in het begin) al vermelden waar het over gaat, of hierbij een sterretje (*) zetten. Als je dit sterretje zet voor deze alinea maak je duidelijk dat dit deel hoort over de theorie van Marx (en de tegenhanger hiervan: post-kapitalistische samenleving)

Externe Links:

-Over het algemeen vind ik vooral de eerste link relevant voor je concept. De twee andere verwijzen naar vrij algemene termen. Wel kan je voor kapitalisme verwijzen naar het wikiconcept dat tevens deel uit maakt van onze wiki.

-Wissel eens af in je formulering van de zinnen. Begin bijvoorbeeld eens met: Over X vind je meer informatie bij onderstaande link etc.

Referenties:

-Deze zijn goed in orde!

Informatie afkomstig van http://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.