Overleg:Linux

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikibooks

Hoewel er nog geen boek bestaat vraag ik mij af of dit onderwerp niet te globaal is, ik denk dat het vanaf het begin al onderverdeeld moet worden in andere boeken. Daarnaast is er natuurlijk twijfel over of dit nou Linux (kernel), GNU/Linux of Linux distributies betekend. Bernard van der Wees 6 nov 2004 21:05 (UTC)

Hallo Bernard, de reden dat ik een lege link naar Linux heb toegevoegd is omdat ik graag met linux en open office zou willen werken, vooral omdat het niet van Microsoft is. :D Ik heb echter nog niet genoeg kennis om een pagina over Linux invulling te geven. Ik ben wel bezig met het redelijk leren via Knoppix en Linux Redhat. Zodra ik genoeg kennis heb zal ik graag informatie onder de Linuxlink toevoegen.
Echter, vanwege mijn gebrekkige kennis heb ik inderdaad niet in de gaten gehad dat een mogelijke linuxpagina zou moeten worden ondergebracht in verschillende boeken. Inmiddels ben ik er wel achter dat dit absoluut noodzakelijk is. Ik heb even op de Engelstalige wikibooks gekeken en de boeken over linux daar vond ik redelijk opgebouwd: Linux-Compendium en LPI Linux Certification. Ik wil echter wel aangeven dat ik geen autoriteit ben op Linuxgebied en daarom weet ik niet of deze twee pagina's Linux voldoende beschrijven.
Als jij (en anderen) de Engelstalige indeling ook een schappelijke indeling vinden kunnen we deze aanhouden. Zoniet, dan zullen we (allen) moeten nadenken over een andere indeling.
Zo gauw als ik redelijk kennis heb genomen van Linux (Onder voorbehoud aan het eind van de kerstvakantie i.v.m. studie.) zal ik proberen de linuxpagina's op de Nederlandstalige wikibooks een invulling te geven (Of eventueel te bewerken als dat m.i. nodig is.)
Firefox 6 nov 2004 22:53 (UTC)
Altijd leuk om te horen dat er weer nieuwe mensen geinteresseert zijn in Linux :). Ik werk zelf al een jaar of 5 met linux, waarvan laatste 2 jaar fulltime op de desktop. Distributies van huidig naar verleden: Gentoo, Slackware, Debian, SuSE, Redhat. Ik wil binnenkort Ubuntu en Yoper ff gaan bekijken. Maar even naar het onderwerp: ik zou graag zien dat er ook een meer beginnersuitleg bij zit (dit idee krijg ik bij de engelse WB niet). Misschien boeken per distributie (welke bij de hoofdstukken waar de informatie distributie-onafhankelijk is de zelfde informatie uit een centraal boek inladen?). De Engelse indeling lijkt me sowieso geen goede nu, gezien deze nog veel te groot is voor de nederlandse wikibooks.
Misschien is het trouwens een idee als we samen een boek uitkiezen waar we dan wat meer aandacht aan besteden, zodat er in ieder geval al een groter (niet-kookboek) werk onstaat op wikibooks. Dat zal eerder aansporen om te helpen dan veel van die ultra kleine beginnetjes. Bernard van der Wees 7 nov 2004 20:30 (UTC) [verder overleg op mijn overleg pagina?]

Alleen spijtig dat niemand daadwerkelijk initiatief neemt. Dus doe ik het :P Ik zal het zeer globaal houden en dan link leggen naar verschillende distributies. Ik denk dat ik er een van ga nemen, als ik dit doe, wordt het Ubuntu.

Hoi, ik wil graag meewerken aan deze wikibook, het stukje Werkomgeving staat:

Naast een kernel heeft een besturingssysteem ook een grafische schil nodig.

Een besturingssysteem als UNIX/Linux werkt prima zonder een grafische schil. Misschien moet er wat meer informatie komen over verschillende Shells en BAsis Unix/Linux progs/commands

Gatverdamme, wat nou getweaked kde??? Is alleen een background van Microsoft Windows XP daar zal vast en zeker wel LICENTIE op berusten en bovendien is het helemaal geen representatief beeld van wat KDE is. Ik snap dat dit boek in de opstartfase is maar door het zien van zo'n plaatje kan ik me voorstellen dan andere mensen die wel ook een stukje willen bijdragen, het niet meer serieus nemen. Kijk voor de grap is op http://nl.wikipedia.org/wiki/KDE, dat is al een mooier plaatje. groetPeresko

Voel je vrij en vervang het Pjetter zeg't maar 3 dec 2006 14:49 (CET)Reageren[reageer]

Het laatste bericht is van 3 december, ik denk dat ik de leiding van dit boek maar overneem, als er iemand wil helpen, kunnen we beter eerst goed overleggen. Dit boek moet toch zeker wel iets worden!!! Dan begin ik nu maar.
---
De geschiedenis van Linux is begonnen lang voor Linus Torvalds bestaande vrije software vergaarde en dit naar de Intel 386 portten (overdroeg).
UNIX®, stond model voor de vrije software van de GNU, een "werkmaatchappij" van de Free Software Foundation. Daarnaast bestond er Minix van de in Nederland werkende professor Tanenbaum, waarvan Linus Torvalds het filesysteem overnam (later vervangen door de mtools voor MS-DOS floppys) en Xinu (Xinu is not Unix) een ander OS-leerproject.
Xinu was een open source multi-tasking operating systeem dat draaide op niet-populaire hardware, maar ook op de Intel 286 (PC-AT). Door de niet re-entrante BIOS was dit vreselijk traag. Leuk om te zien dat dit kon, want MS-DOS kon dit niet, maar niks om mee te werken. De komst van de 386 maakte het mogelijk, zonder verlies van compatibiliteit, de BIOS te omzeilen. Deze kans grepen Linux Torvalds en zijn studievrienden.

Van het multi-user en multi-tasking operating system UNIX bestonden destijds twee varianten: Systeem V, en BSD van de Berkeley Universiteit. Systeem V was een interface definitie later uitgebreid met het Posix model. Nu kan ik uitleggen waarin Linux verschilt van FreeBSD. Linux is een Posix compatible UNIX-derivaat, terwijl FreeBSD de UNIX BSD standaard volgt.
De populariteit van Linux en FreeBSD is overeenkomstig de Systeem V en BSD versies van UNIX. Systeem V was veel populairder, meer algemeen dan BSD, dat meer gespecialiseerd was.

Apple heeft FreeBSD geadopteerd en er zijn OS X mee gebouwd. Linux is niet op deze manier gebruikt voor commerciële doeleinden. Dit heeft te maken met de keuze van Linus Torvalds om de GNU software te gebruiken die onder de GNU General Public License beschikbaar was. FreeBSD werd onder veel minder strenge voorwaarden beschikbaar gesteld.
Overigens zijn Linuxdistributies geen volledig vrije software. De populaire distributies doen concessies, vooral als het om hardwaredrivers gaat. Maar ook de populaire webserver Apache heeft een eigen, voor commerciel gebruik vriendelijker, licentiemodel.
Vandaag de dag zijn de nu veel oudere en al lang geen student meer zijnde Linus Torvalds en de Free Software Foundation in discussie over de vraag hoe het verder moet met vrije software. Is het Digital Restriction Management ook wel genoemd Digital Right Management een zegen of een plaag voor vrije software? Anno 2006 wordt gewerkt aan versie 3 van de GNU GPL.--82.204.49.15 7 jan 2007 03:07 (CET)Reageren[reageer]
---

Dat stuk is echt goed, alleen moeten er nog wat snelkoppelingen en dergelijken in.

Ik zal het in de tekst zetten, maar misschien komen er nu wel een paar dingen dubbel in. Maarja, die kan iemand anders wel weghalen.

Ik heb de wijzigingen nu (gedeeltelijk doorgevoerd, maar aangezien ik weinig tijd heb zal iemand anders de tijd moeten nemen om fouten en dergelijken te verbeteren.

Boekvorm[bewerken]

Is het niet de bedoeling dat het een boek is en op te delen in hoofdstukken in plaats van alles op 1 pagina te droppen?
voorstel van opdeling voor de momentele inhoud.

  • Inleiding
  • Ontstaan
  • Licentie
  • Werkomgeving
  • Distributies

--Pietn 8 jan 2008 21:54 (CET)Reageren[reageer]

Prima. Is beter ja. Succes Pjetter zeg't maar 8 jan 2008 22:43 (CET)Reageren[reageer]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.