Naar inhoud springen

OpenStreetMap/De OpenStreetMap Foundation

Uit Wikibooks

Toen duidelijk werd dat de openstreetmap-gemeenschap groter werd, ontstond ook de behoefte aan het waarborgen van continuïteit en het juridisch beschermen van het openstreetmap-project en de gemeenschap. De stichting openstreetmap is een internationale non-profit organisatie die zichzelf als doel stelt het openstreetmap-project en haar gemeenschap te ondersteunen zonder de rol van "dagelijkse leiding" op zich te nemen. De stichting gelooft in de zelfregulering van de gemeenschap en is geenszins van plan hier invloed op uit te oefenen. De stichting legt zich toe op het aanmoedigen van de groei, ontwikkeling en de distributie van vrije geografische data voor en door iedereen. De stichting openstreetmap is in Engeland en Wales geregistreerd bij de "registrar of companies for England and Wales" op 22 augustus 2006 als een "company limited by guarantee". Het registratie nummer van de stichting openstreetmap is 5912761.

De stichting openstreetmap stelt zichzelf de volgende doelen:

  • De stichting dient als "bewaarder" voor de servers en hulpmiddelen nodig om het openstreetmap-project in leven te houden, specifiek: de fysieke servers die zich bevinden op de UCL en het bijbehorende *.openstreetmap.org domein.
  • De stichting biedt, als geregistreerde "limited company" in het Verenigd Koninkrijk, een zekere bescherming tegen inbreuk op auteursrechten en aansprakelijkheids clausules. Voor het oprichten van de stichting zouden eventuele aanspraken persoonlijk op Steve Coast kunnen worden gemaakt voor acties die door de gemeenschap zouden zijn genomen en eventueel het gevolg zouden zijn van vermeende inbreuk op auteursrechten.
  • De stichting faciliteert in het verkrijgen van fondsen, zonder winstoogmerk.
  • De stichting is eigendom van zijn leden (iets dat onder Nederlands recht niet mogelijk is) en biedt hiermee de mogelijkheid aan geïnteresseerden om invloed uit te oefenen op de activiteiten van de stichting openstreetmap.
  • Iedereen kan lid worden.

Het is essentieel om te begrijpen dat de stichting openstreetmap niet hetzelfde is als het openstreetmap-project! De stichting is geen eigenaar van de data, is niet in het bezit van copyright op de data en heeft niet als doelstelling de data van het openstreetmap-project te bezitten.


← De Community De OpenStreetMap Foundation Open Database License →
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.