Naar inhoud springen

OpenOffice.org/Informatiekunde/Installatie

Uit Wikibooks

Doel: Deze les leert je hoe je aan OpenOffice.org kunt komen en hoe je het installeert.

Wat je al moet weten en kunnen: Gebruik van internet, gebruik van een webbrowser, gebruik van bestanden onder Windows. Onder Windows heb je administratorrechten nodig op de computer waarop je het pakket wilt installeren.

Inleiding[bewerken]

OpenOffice.org is een pakket voor het schrijven van teksten, rekenen met rekenbladen en het maken van presentaties. Ook kun je er gemakkelijk een elektronische kaartenbak mee maken.

Deze lessen zijn gebaseerd op OpenOffice versie 2.1, wat in december 2006 de nieuwste versie is. Je wordt aangeraden deze versie te gebruiken voor de lessen. Wanneer je een nieuwere versie gebruikt, is het mogelijk dat er extra functies zijn, of dat het gebruik iets anders werkt.

Als je deze lessen hebt doorgenomen, weet je voldoende van tekstverwerking en rekenbladen om nette schoolwerkstukken te kunnen schrijven, rapporten voor een bedrijf te kunnen schrijven, en de rekenbladen bij bijvoorbeeld de wiskunde lessen te kunnen gebruiken.

Hoe kom je aan OpenOffice.org?[bewerken]

Je kunt het pakket gratis downloaden van OpenOffice.org. Let op, want het bestand is meer dan 100 MB groot.

Welke versie[bewerken]

OpenOffice werkt onder Java. Misschien heb je Java al geïnstalleerd staan, maar als je niet zeker weet of je de goede versie daarvan hebt, kies dan de versie waar de JRE bij zit, deze heet: Windows+JRE.


Installatie[bewerken]

In deze paragraaf wordt je stap voor stap door de installatie van OpenOffice.Org heengeleid.

 • Start het bestand waarmee de installatie moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door er op te dubbelklikken.
 • Klik op de knop "volgende".
 • Geef aan waar de tijdelijke installatie bestanden worden geplaatst. OpenOffice ruimt deze na de installatie weer op. Klik op "Uitpakken".
 • Klik op de knop "volgende".
 • Lees de licentievoorwaarden door, kies voor "Ik accepteer de voorwaarden van de licentieovereenkomst", en klik op de knop "volgende".
 • Wanneer je gebruikersnaam anders staat ingevuld dan je wilt, wijzig deze dan. Klik daarna op de knop "volgende".
 • Klik op de knop "volgende" voor volledige installatie.
 • Vraag voor deze stap assistentie van je docent op school, wanneer je op school werkt. Voor thuisgebruik, wanneer je de enige gebruiker van dit account bent, mag je zelf kiezen. Waneer je thuis installeert en je gebruikt het account samen met andere gezinsleden, zul je moeten overleggen. Wanneer je de drie vakjes aanvinkt, worden MS word documenten, MS excel documenten en MS powerpoint presentaties bij dubbelklikken niet meer door MS Office, maar door OpenOfice geopend.
  Klik op "volgende".
 • Klik op de knop "installatie" om de installatie te beginnen.
 • Klik op de knop "voltooien". Je bent klaar met de installatie van openOffice 2.1.

Wat als[bewerken]

Wat als ...

 1. de website nl.openoffice.org niet beschikbaar is?
  Controleer of je wel naar andere sites kunt gaan, zoals www.google.nl. Als je daar ook niet naar toe kunt, is er een probleem met je internet verbinding. Als je daar wel naar toe kunt, kan de url van openoffice.org veranderd zijn, of kan de site niet beschikbaar zijn. In het eerste geval kun je met een zoekmachine als Google naar de nieuwe site van openoffice zoeken, in het tweede geval zul je even geduld moeten hebben en het later nog eens proberen.
 2. ik geen beheerdersrechten heb? Dan zul je iemand die wel beheerdersrechten heeft, moeten vragen het pakket voor je te installeren. Je kan ook OpenOffice Portable downloaden.
 3. de verbinding tijdens het downloaden verbroken wordt? Controleer je internetverbinding. Het is mogelijk dat deze te zwaar belast wordt. Probeer het dan op een rustiger tijdstip opnieuw.
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.