OpenOffice.org/Informatiekunde/Inleiding
Differentiatie
[bewerken]Hoewel er niet gedifferentieerd is naar schooltype, zijn de samenstellers zich ervan bewust dat er bij aanvang veel verschil bestaat in het ervaringsniveau tussen de verschillende leerlingen, ook binnen één schooltype en één klas. Veel lessen bestaan daarom uit een algemene inleiding, een aantal praktische oefeningen, en een aantal oefeningen voor gevorderden. Op deze manier kunnen zo veel mogelijk leerlingen zich nieuwe stof eigen maken en kan iedereen enige uitdaging in de stof vinden.
Opgave 1 |
Deze opgaven zijn bedoeld als inleiding op de stof. Deze opgaven geven een intuïtief begrip van belangrijke ideeën, en geven voorbeelden van praktische toepassingen.
Opgave 2 |
Deze opgaven zijn bedoeld om de theoretische begrippen uit der stof praktisch te maken, te onthouden en verder uit te werken.
Opgave 3 |
Deze opgaven bevatten verdieping en verrijking van de stof.
Deze lessen met OpenOffice.org behandelen de pakketten Writer (tekstverwerking), Calc (rekenblad) en Impress (presentaties).
Basiskennis en vaardigheden
[bewerken]De leerling wordt verondersteld in het basisonderwijs reeds geleerd te hebben om het besturingssysteem te starten, met de muis en het toetsenbord overweg te kunnen en bestanden te kunnen downloaden en kopiëren.
Bruikbaarheid
[bewerken]Doordat er naar gestreefd wordt steeds het waarom van handelingen toe te lichten, zal de opgedane kennis en vaardigheden met OpenOffice in het algemeen goed bruikbaar zijn binnen andere pakketten, zoals MS Office of de WordPerfect-suite.
Werkboeken
[bewerken]Er is in Nederland veel verzet tegen het gebruik van werkboeken die door iedere leerling moeten worden aangeschaft, en niet herbruikbaar zijn, doordat opgaven en oefeningen in dit werkboek worden verondersteld te worden gemaakt.
Deze lessen bieden leerlingen de mogelijkheid om de lessen in dit boek te maken, maar zijn tevens zo opgezet dat leerlingen de antwoorden zonder probleem in een schrift kunnen maken.