Naar inhoud springen

Ontwerp en bouw een besturingssysteem/Werkomgeving en hulpmiddelen/Toolchain

Uit Wikibooks

Voor (onder andere) het assembleren, compileren en linken van de bestanden voor het besturingssysteem wordt gebruik gemaakt van een hele reeks aan tools (hulpmiddelen), en die worden dan in een ketting (chain) achter elkaar gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn ld en gcc.

Die hulpmiddelen maken vaak alleen bestanden voor het platform waar de programma's op draaien. Onder Ubuntu maakt de compiler Ubuntu uitvoerbare bestanden, en onder Cygwin zijn dat Cygwin uitvoerbare bestanden. Maar wat als je je code nou onder bijvoorbeeld Cygwin wilt kunnen compileren, maar het resulterende programma onder Ubuntu wilt kunnen gebruiken? In dat geval heb je een cross-platform toolchain nodig, die programma's bevat die draaien op het ene platform, maar bestanden genereren die geschikt zijn voor een ander platform.

In dit boek gebruiken we het 32-bit x86 Linux (i386 of hoger) platform voor onze bestanden. Dus als je Cygwin of een ander niet-Linux platform gebruikt, een 64-bit besturingssysteem hebt, of misschien niet eens een x86 computer gebruikt, dan heb je een cross-platform toolchain nodig.

Linux[bewerken]

Om voor Linux een cross-platform toolchain te maken, zie de Linux pagina.

Cygwin[bewerken]

Om voor Cygwin een cross-platform toolchain te maken, zie de Cygwin pagina.

 

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.