Naar inhoud springen

Ontwerp en bouw een besturingssysteem/Werkomgeving en hulpmiddelen

Uit Wikibooks

Voordat we echt kunnen beginnen is het misschien handig om even de meest gebruikte hulpmiddelen op een rijtje te zetten.

Ontwikkelcomputer

[bewerken]

Je hebt minimaal een computer nodig om het besturingssysteem te kunnen ontwikkelen en testen. Naast voldoende werkgeheugen, een harde schijf, internetaansluiting, toetsenbord, muis en monitor, moet deze vooral een X86 of X86-64 compatibele processor hebben. Hier voldoen sinds 2006 ook veel Macintosh computers aan.

Testcomputer

[bewerken]

Het is niet strict noodzakelijk om een testcomputer te hebben, maar wel zeer aan te bevelen als je verder komt met het ontwikkelen van je besturingssysteem. Het hoeft zeker geen krachtpatser te zijn met de nieuwste en laatste snufjes; een (werkend) afdankertje van de Hergebruik is vaak al voldoende. Waar het in ieder geval wel aan moet voldoen is het volgende:

  • volledig IBM compatible computer;
  • x86 of x86-64 compatibele 486-processor (of nieuwer);
  • VGA aansluiting en monitor;
  • diskettestation;
  • toetsenbord.

Een harde schijf, CD-ROM station en/of muis zijn niet nodig in het beginstadium van het besturingssysteem.

LogoOpmerking
Hoewel de meeste Intel processoren x86 of x86-64 compatibel zijn (EM64T of Intel 64), zijn processoren uit de Intel Itanium familie (IA-64) niet x86-64 compatibel. Ze gebruiken een compleet andere architectuur en instructieset dan de x86 en x86-64 processoren, en liggen buiten het bereik van dit boek.


Werkomgeving

[bewerken]

Als werkomgeving kiezen veel ontwikkelaars voor Linux, om diverse redenen:

  • grote vrijheid om mee te werken en in te stellen;
  • veel van de hulpmiddelen draaien alleen op Linux systemen;
  • de concepten uit het besturingssysteem dat we gaan bouwen komen veel meer terug in Linux dan in Windows.

Natuurlijk betekent dit niet dat Linux je enige mogelijkheid is. Met iets meer moeite kan je ook best op een Windows systeem ontwikkelen. Om de meestgebruikte hulpmiddelen op Windows te laten werken maakt men vaak gebruik van Cygwin, een ontwikkelomgeving die versies van de bekendste Linux hulpmiddelen naar Windows brengt. Ten slotte is Macintosh ook nog een mogelijkheid, maar aangezien er vrij weinig geschikte hulpmiddelen voor beschikbaar zijn, wordt dat een heel avontuur.

Hulpmiddelen

[bewerken]

De meeste van de volgende hulpmiddelen zijn 'geboren' om op Linux te werken. Als (gratis) Linux distributie is het steeds populairder wordende Ubuntu aan te raden. Het kan naast Windows worden geïnstalleerd, mits je wat ruimte over hebt om partities te kunnen maken voor Ubuntu.

De belangrijkste hulpmiddelen zijn:

Mocht je niet de mogelijkheid hebben om een emulator te gebruiken, dan ben je aangewezen op een fysieke testcomputer.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.