Naar inhoud springen

Onderwijstechnologie/Klastechnologie/Blogs

Uit Wikibooks

4.1 Wat is een Blog?

Het woord 'Blog', oorspronkelijk het woord 'weblog', wordt gebruikt voor een website waarop regelmatig nieuwe informatie wordt verstrekt over een individu, een bepaalde (interesse)groep, een thema, een plaats enz. Het bijzondere aan een blog is dat deze informatie in omgekeerd chronologische volgorde verschijnt zodat de nieuwste informatie altijd als eerste boven in de blog verschijnt.

Blogs verschenen in de jaren 90 uit de online-dagboeken toen het HTTP-protocol werd uitgevonden. De eerste Nederlandstalige weblog Newwws.net ontstond in juli 1999 hoewel daarvoor ook al met blogs werd gewerkt in het Nederlandstalige taalgebied, deze kwamen toen nog uit het Engelstalige taalgebied.

4.2 Waarvoor dient een Blog?

Het journaalachtige karakter van een blog levert misschien zijn intrinsieke functie: het dagelijkse informeren over een persoon, een thema, een plaats of een bepaalde groep. Dit kan op een zeer subjectieve manier gebeuren of op een naar objectiviteit strevende manier. Een politicus of schrijver zal aan zijn blog meer subjectieve elementen toestaan dan een journalist of een krant die door bijvoorbeeld RRS-feed te gebruiken zo veel mogelijk objectieve en actuele informatie willen verstrekken. In elk geval gaat het erom dat een blog zijn lezers van een ontwikkeling, respectievelijk ontwikkelingen, wil op de hoogte houden. Vaak worden blogs door een specifiek publiek gelezen dat ofwel de blogger (d.w.z. de schrijver van de blog) kent of dezelfde interesses als de blogger deelt. Politici en schrijvers of publieke figuren gebruiken blogs voor hun profilering naar de buitenwereld toe.

4.3 Hoe kan een blog in de schoolcontext gebruikt worden?

Omwille van het dagboekachtige karakter van het blog lijkt een blog maar aan te raden waar een zekere opvolging van een taak of een cursus nodig is en waar een schoolagenda niet voldoende is. Dit is het geval in het volwassenenonderwijs waar de cursisten niet regelmatig naar de les kunnen komen en daarom op de hoogte moeten worden gehouden van wat in de lessen is gebeurd. In dit geval dient de blog als publieke schoolagenda waar ook aankondigingen en links naar specifiek websites kunnen geplaatst worden. Ook in het geval van een taak die over een langere periode moet worden uitgevoerd bijvoorbeeld in groepen of individueel, lijkt het gebruik van een blog aan te raden dat zowel de groepsleden als ook de leraar regelmatig kunnen raadplegen. Een blog biedt dan een controlemogelijkheid voor de leraar en een zelfcontrole voor de leerlingen wat bijzonder nuttig is als een chronologisch vastgelegd stappenplan moet gevolgd worden. Bij het afstandsonderwijs is een blog nuttig om de leerlingen van de ontwikkelingen en taken op de hoogte te houden. Op een blog kan via RRS-feed ook actueel materiaal tot bepaalde onderwerpen ter beschikking gesteld worden zodat de leerlingen zich regelmatig over bepaalde problematieken kunnen informeren. Deze RRS-functie is in schoolcontexten nuttig waar de cursisten/leerlingen/studenten spreekbeurten moeten voorbereiden en de leraar via de blog onderwerpen uit kranten enz. ter beschikking stelt die door de RRS-functie altijd met nieuw materiaal gevoed worden. Studenten journalistiek zouden best zo vroeg mogelijk leren omgaan met een blog omdat actuele informatie vaak over blogs wordt verspreid.

Bron: artikels over 'Weblog/Blog' in het Engels, Frans, Duits in wikipedia.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.