Naar inhoud springen

Melkwinning/Reinigen en ontsmetten

Uit Wikibooks

milk2010

Reinigen en ontsmetten

De reiniging van de melkinstallatie en van de tank[bewerken]

Melk bevat van nature niet meer dan enkele duizenden kiemen per milliliter. Maar soms gaat er iets fout en is het kiemgetal veel hoger. Een oorzaak van een verhoogd kiemgetal kan de onvoldoende reiniging en ontsmetting van de melkwinningsapparatuur en/of de melkkoeltank zijn.

Reinigingsmethoden[bewerken]

De melkinstallatie wordt na elke melkbeurt grondig gereinigd en gedesinfecteerd. Dit kan op verschillen¬de manieren gebeuren. De drie processtappen (voorspoeling, hoofdreiniging en naspoeling) komen in vrijwel alle reinigingssystemen terug.

De voorspoeling[bewerken]

De voorspoeling dient om melkresten zo veel mogelijk uit de installatie te verwijderen vóór de hoofdreiniging. Om dit te bereiken gaat het water slechts één keer rond. Het water voor de voorspoeling moet een temperatuur hebben van 40 tot maximaal 60°C. Boven lichaamstemperatuur is het melkvet vloeibaar en boven de 70°C krijg je eiwitneerslag/ gaat het eiwit vlokken vormen. Bovendien blijft de installatie beter op temperatuur.

De hoofdreiniging[bewerken]

De hoofdreiniging is bedoeld om de installatie te reinigen en te ontsmetten. Dit gebeurt door de reinigingsvloeistof te laten circuleren. Daarbij ligt de begintemperatuur op 80°C. De eindtemperatuur mag niet lager zijn dan 40°C. De hoofdreiniging vindt meestal plaats met een alkalisch middel. Om aanslag te verwijderen is het wenselijk één keer per week te reinigen met een zuur middel. Hoe vaak dit moet is afhankelijk van de hardheid van het water en de hoogte van de reinigingstemperatuur. Om chloroformen in de (tank)melk te voorkomen, kunnen er chloorvrije reinigingsmiddelen worden toegepast.

De naspoeling[bewerken]

De naspoeling zorgt ervoor dat er geen resten reinigingsmiddel in de installatie achterblijven. Deze resten zouden anders bij de volgende melkbeurt in de tank komen. De naspoeling gebeurt altijd met koud leidingwater. Dit naspoelwater gaat (meestal) één keer rond. Bovendien koel je de installatie af, waardoor er minder bacteriegroei is.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.