Naar inhoud springen

Melkwinning/Melkinstallatie/Vacuümleiding

Uit Wikibooks

vacuümmeter

[bewerken]

Om te kunnen controleren of de koeien met het juiste vacuüm worden gemolken, zit er een vacuümmeter op de vacuümleiding gemonteerd (soms zelfs meer dan een). De vacuümmeter geeft het vacuüm aan in kPa (= kilo Pascal). Ter verduidelijking : 100 kPa = 1 bar.


Om je een idee te geven van veel gebruikte vacuümhoogtes kun je de volgende tabel bekijken.


Het vacuüm waarmee gemolken wordt wanneer alle melkstellen aangesloten zijn, is het bedrijfsvacuüm. Het bedrijfsvacuüm verschilt per melkmachine. Voor de verschillende melkmachines kunnen de volgende richtlijnen aangehouden worden:

• Grupstal met hoogliggende melkleiding: 48-50 kPa.

• Melkstal met meetglazen met 10 kg streep op 1,60 m: 46-48 kPa.

• Melkstal met meetglazen met 10 kg streep op 1,20 m: 44-46 kPa.

• Melkstal met laagliggende melkleiding: 40-44 kPa.

• Emmerinstallatie: 40-44 kPa

vacuümleiding

[bewerken]

De vacuümleiding vormt de verbinding tussen de vacuümpomp en de melkapparatuur. Deze leiding voert de lucht af die op verschillende plaatsen in de installatie komt . Deze lucht verdwijnt via de vacuümpomp naar buiten.

Door de vacuümleiding wordt tijdens het melken lucht getransporteerd, zodat op de gewenste plaatsen vacuüm ontstaat. Bij het transport van lucht door vacuümleidingen ontstaan weerstanden. Het stromen wordt belemmerd door wervelingen in bochten, T-stukken en andere factoren. Veranderingen in de stroomrichting, vernauwingen en verwijdingen veroorzaken eveneens weerstanden. Om een stabiel vacuüm te handhaven is een zo klein mogelijke weerstand van belang. Verbindingsstukken met een ruime kromtestraal hebben de voor- keur, evenals Y-stukken in plaats van de veelgebruikte T-stukken.


Eisen aan de vacuümleiding:

• corrosievrij zijn (gegalvaniseerd ijzer of kunststof);

• op afloop liggen (ongeveer 1 cm per strekkende meter);

• op de lage punten voorzien zijn van vochtdruppelaars/vochtventiel.

Bij nieuwe installaties worden, in verband met standaardisatie, veelal kunststofleidingen toegepast met een diameter van 63 mm of groter.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.