Naar inhoud springen

Meditatie/TM

Uit Wikibooks

Dit boek is in ontwikkeling. Volg de wijzigingen door bij elk hoofdstuk op de ster te klikken of gebruik de toetscombinatie [alt+shift+w].

Vul boekenreeks in Meditatie/Boekinhoud


Vul logo in Meditatie/Boekinhoud

Meditatie



Transcendente meditatie (afgekort TM) is een vorm van mantra-meditatie waarin de beoefenaar een ​​bepaalde zin steeds opnieuw herhaalt om stilte, rust en ontspanning te bereiken. Transcendente Meditatie werd voor het eerst gecreëerd door de Indiase yogagoeroe Maharishi Mahesh Yogi in de jaren vijftig.

Overeenkomsten

[bewerken]

Oorsprong

[bewerken]

Zowel Mindfulness als Transcendente meditatie zijn beide sterk beïnvloed door traditionele Indiase spirituele paden. TM is geworteld in de Vedische traditie, die nauw verwant is aan het hindoeïsme. Mindfulness is een techniek die wordt gelinkt aan het boeddhisme die zich eveneens heeft gevormd middels nauwe interactie met het hindoeïsme.

Uitvoering

[bewerken]

Net als bij Mindfulness is bij het oefenen handig als men dat ongestoord voor 20 minuten kan doen. Ervaren beoefenaars kunnen dit ook toepassen in het alledaagse. Bij TM heeft men een voorkeur voor zitmeditatie, mits de gekozen zithouding comfortabel is. Zoals gebruikelijk in meditatie - hoewel er ook vormen zijn waarbij men de ogen fixeert op een punt vlak voor je op de grond - sluit men vervolgens de ogen. Ook conform de meeste meditatievormen neemt men de ademhaling als middel om lichaam en geest te verbinden. Ook de bodyscan - waarbij men het eigen lichaam bij langsloopt qua aandacht - ziet men in veel mindfulness/meditatie oefeningen terug. Een verder overeenkomst is te voorkomen dat men over de gewaarwordingen oordeelt. Het gebruikmaken van een Mantra die men steeds mild en stilletjes herhaalt, is ook een gebruikelijke meditatietechniek. Ook het liefdevol terugbrengen van de geest als die is afgeleid is een gangbare techniek. Uiteindelijk probeert men aan het eind van de meditatie de mantra los te laten en in stilte te zitten. En net als bij andere meditatievormen, brengt men - bijvoorbeeld door te wiebelen met je tenen - de aandacht terug maar het lijf.

Verschillen

[bewerken]

Veel beoefenaars beschouwen Mindfulness en Transcendente meditatie als elkaars tegenpolen. Mindfulness traint met moeite de geest, terwijl TM moeiteloos overgeven is. Mindfulness probeert door een anker je aandacht bij de perikelen van de geest te houden, terwijl TM juist de geest bij de hand neemt door het reciteren van een mantra. TM zou daarom vooral voor beginners een uitkomst zijn. Critici op TM wijzen daarbij op de onjuiste veronderstelling dat de geest van nature geneigd zou zijn om terug te keren naar een plaats van vrede en gelukzaligheid en de onjuiste marketingboodschap dat elke mantra een uniek geheim is. Daarnaast wijzen de critici op het prijzige karakter van het leren van TM met de tegenstrijdige onderbouwing dat het alleen goed te leren zo zijn door een erkende dure leraar, terwijl men tegelijkertijd beweerd dat het zo simpel is dat iedereen het kan leren omdat het aansluit bij de natuurlijke werking van het brein om te ontspannen. Uit de instructies voor de uitvoering van TM of de gratis app Meditopia, kan de lezer zelf oordelen of begeleiding gewenst is.

Combinatie

[bewerken]

Ondanks de verschillen, kan men Transcendente meditatie als techniek wel degelijk combineren met Mindfulness technieken. Uit de grondgedachte waarop Mindfulness is voortgekomen, bestaat er namelijk geen goede of slechte meditatie. Het is een persoonlijke afweging of iets voor iemand werkt of niet. Omdat Mindfulness en Tm een beroep doen op verschillende vaardigheden - namelijk aandacht en bewustzijn versus passieve overgave - en ze beiden hun nut hebben aangetoond, zijn ze prima te combineren. Daarbij zal voor het vormen van een geest die rustiger en kalmer is, mindfulness-meditatie meer duurzame resultaten opleveren.

Bronnen

[bewerken]

Verdieping

[bewerken]

De volgende open en gratis bronnen kunnen helpen bij verdere verdieping in deze materie:

Soort Bron Link Beschrijving

Verwijzingen

[bewerken]
Personen

Organisaties

Begrippen

Referenties

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.