Naar inhoud springen

LXDE/Inloggen

Uit Wikibooks

In dit hoofdstuk leer je inloggen, automatisch programma's starten, programma's verwijderen uit de opstartprogramma's en de achtergrond van LXDM veranderen.

Inloggen[bewerken]

Inloggen in LXDE met de LXDE Login Manager (LXDM) is heel makkelijk:

  1. Selecteer de juiste desktopomgeving. Dit doet u als volgt: klik linksonder het keuzemenu open en kies LXDE uit de lijst.
  2. Typ uw gebruikersnaam in.
  3. Druk op enter en voer het wachtwoord in.
  4. U bent nu ingelogd.

Automatisch programma's starten[bewerken]

Om een programma automatisch te starten bij het inloggen, voegt u een .desktop-bestand (een starter) toe aan ~/.config/autostart (aangeraden - zal ook werken indien u onder GNOME of KDE inlogt) of ~/.config/lxsession/LXDE/autostart.

Een starter maken met GNOME[bewerken]

Een starter is makkelijk te maken met GNOME. Meld u af, typ uw gebruikersnaam, selecteer als sessie GNOME en geef uw wachtwoord in. Als u bent ingelogd, klik dan met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies nieuw => starter. Vul de velden in en klik op ok.

Open nu de bestandsbeheerder via de terminal met sudo pcmanfm of sudo nautilus. Navigeer naar de juiste map (bv /home/gebruiker/.config/autostart) en plak de starter. Als u niet weet hoe u een terminal moet openen, start dan PCManFM uit het menu en duw F4 op uw toetsenbord (deze toets bevindt zich bovenaan). Typ vervolgens sudo pcmanfm.

Opmerking: sudo wordt gebruikt om rootrechten te verkrijgen. De mappen zijn beveiligd en kunnen niet beschreven worden zonder rootrechten.

Een starter maken vanuit LXDE[bewerken]

Open PCManFM via het Menu -> Hulpmiddelen -> Bestandsbeheerder. Navigeer naar /usr/share/applications en kopiër een willekeurig bestand vanuit deze map (bijvoorbeeld PCManFM). Plak dit vervolgens in de map /home/gebruiker/.config/autostart (vervang het woord gebruiker door uw gebruikersnaam). Klik met uw rechtermuisknop op het bestand dat u net heeft gekopiërd en selecteer Leafpad (onder openen). Pas vervolgens volgende eigenschappen aan:

  • Name=NaamVanHetProgramma: deze naam mag u zelf kiezen. Wanneer u bijvoorbeeld een starter maakt voor Firefox, geef hier dan Firefox op.
  • GenericName=NaamVanHetProgramma: deze naam mag u zelf kiezen. Het is aan te bevelen dezelfde te nemen als Name.
  • Comment=HierUwCommentaar: de commentaar die getoond wordt wanneer u met uw muis over het icoon beweegt.
  • Exec=UitvoerbaarBestand: het pad naar het uitvoerbaar bestand. Meestal is dit gewoon de naam van het programma. Indien u een desktopbestand zou willen maken voor Leafpad typt u leafpad.

Wanneer u de computer herstart, zal het programma automatisch gestart worden.

Een programma verwijderen uit de lijst van opstartprogramma's[bewerken]

Open een terminalvenster en typ sudo lxsession-edit (indien dit niet geïnstalleerd is, typt u eerst sudo apt-get install lxsession en daarna sudo lxsession-edit). Schakel vervolgens de programma's uit die u niet wenst op te starten wanneer uw besturingssysteem laadt. Alle programma's die u onnodig opstart zullen uw pc vertragen.

Achtergrond veranderen van LXDM[bewerken]

Om de achtergrond van LXDM te veranderen doet u het volgende:

Lubuntu[bewerken]

Start een terminal met Ctrl+Alt+T en typ sudo leafpad /etc/xdg/lubuntu/lxdm/lxdm.conf. Zoek naar de eigenschap ## background of the greeter (ergens halverwege) en verander typ na bg= uw afbeelding. Als uw afbeelding dus is opgeslagen in /home/gebruiker/afbeelding.jpg dan moet de regel de volgende zijn: bg=/home/gebruiker/afbeelding.jpg.

Alle andere Linuxdistributies[bewerken]

Start een terminal met Ctrl+Alt+T en typ sudo leafpad /etc/lxdm/lxdm.conf. Zoek naar de eigenschap ## background of the greeter (ergens halverwege) en verander typ na bg= uw afbeelding. Als uw afbeelding dus is opgeslagen in /home/gebruiker/afbeelding.jpg dan moet de regel de volgende zijn: bg=/home/gebruiker/afbeelding.jpg.

Externe link[bewerken]

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.