Naar inhoud springen

Kostprijsberekening en interne informatievoorziening/Vaste kosten

Uit Wikibooks

De manager van de relatieve kleine manege van Noordwijk heeft een goed contact met de manager van een grotere manege met meerdere filialen. Het gebeurde dan ook op een zaterdag dat de bevriende manager in Noordwijk op bezoek was. Bij de inspectie vielen de, inmiddels geleverde, stabiele houten zadelbokken speciaal op. De bevriende manager was direct enthousiast en wilde graag weten waar deze mooi afgewerkte zadelbokken vandaan kwamen. En hoe het treft, had Robert net een paardrijles afgesloten en kwam daar aanlopen in de nieuwe kleren, die hij van het verdiende geld van de 10 zadelbokken had gekocht. Speciaal de laarzen waren van een uitzonderlijk zacht leder, dat hij zich nooit had kunnen veroorloven zonder het geld voor de zadelbokken.

De bevriend manager wilde alles weten over de zadelbokken en hoe ze gemaakt worden. Hij vertelde Robert dat een dergelijk kwaliteit tegen een goede prijs te verkopen was en dat hij zich moest overleggen of hij niet wat meer wilde maken uit zijn hobby. Hij was speciaal verrast over de verkoopprijs van €100. Op de basis van het vertrouwen dat de manager van Noordwijk in Robert toonde, stelde de bevriende manager voor dat Robert zou nadenken over de levering van ongeveer 120 zadelbokken. Snel rekenend kwam Robert op 60 zaterdagen werk voor honderdtwintig zadelbokken (60 zaterdagen à 2 per dag) en gaf dan ook aan dat hij daarvoor meer dan een jaar nodig zou hebben. Hoe mooi de kwaliteit en de prijs van de zadelbokken ook is, meer dan een jaar lang kon de bevriende manager echter niet wachten. Hoe zou binnen 3 maanden de zadelbokken moeten hebben of anders moeten afzien van zijn aanbod. Hij gaf echter wel aan dat hij flexibel kon zijn in de hoeveelheid, zo lang ze rond de 120 stuk zou zijn.

Robert begon langzaam een beetje te geloven aan de mogelijkheid om van zijn hobby zijn werk te maken, en zei dan ook niet meteen nee, hoewel hij besefte dat hij dan zijn studie, zo kort voor het einde, zou moeten opgeven. Hij vroeg het telefoonnummer van de bevriende manager en beloofde hem de volgende maandag terug te bellen om zijn besluit mee te delen.

Hij belde direct zijn oom Luca om te zeggen dat hij zondag voorbij zou komen. Daarna moest Robert met zijn ouders praten, die zijn studie natuurkunde voor een belangrijk deel gefinancierd hadden.

Vaste kosten[bewerken]

Oom Luca was blij Robert te zien en vroeg hoe het was gegaan met de 10 zadelbokken. Hij was erg verrast dat Robert kennelijk zo goed in zijn werk was, dat hij een aanbieding om 120 zadelbokken te maken, had gekregen. Robert was enigszins bedrukt, omdat zijn ouders hem verboden hadden om zijn studie af te breken en hij gaf dus aan dat hij dan wel nee zou moeten zeggen.

Op de vraag van oom Luca of hij niet de mogelijkheid zag dat iemand anders de zadelbokken kon maken, vertelde Robert dat hij reeds contact had opgenomen met een timmermansbedrijf, maar dat die onmogelijk de zadelbokken voor €100 konden maken. Bovendien wilde hij voor zijn werk en idee toch ook wel wat geld zien, zeker nu hij de voordelen van wat extra geld had kunnen proeven (een nieuw paardrijkostuum). Oom Luca vroeg Robert of hij misschien iemand kende die werk zocht en ook een passie voor houtbewerking had. Luca herinnerde dat een van studenten, Marcel, van de faculteit waar hij studeerde sinds kort was afgestudeerd en nog geen werk had gevonden. Hij herinnerde zich het faculteitsfeest van vorig jaar, waar hij met Marcel in gesprek was gekomen, omdat hij een voor het thema van het feest passende houten versiering had gemaakt. Marcel was net als Robert een fervent houtbewerker.

Robert dacht dat Marcel misschien wel geïnteresseerd zou zijn om de zadelbokken te maken. Op de vraag van oom Luca wat hij Marcel zou moeten betalen, gaf Robert aan dat hij dacht dat €2000 per maand wel aantrekkelijk genoeg zou zijn. Zeker ook omdat het slechts een tijdelijk job zou zijn, totdat Marcel na afloop van de productie van de zadelbokken een nieuwe job zou kunnen beginnen.

Robert was wel geïnteresseerd in de invloed van deze extra kosten op de winstgevendheid van de zadelbokken; hij wilde wel zeker weten dat hij nog geld zou verdienen.

Oom Luca stelde voor diverse scenario's door te rekenen:

  1. Stel voor dat Marcel net zo snel werkt als Robert, dat wil zeggen 2 zadelbokken per werkdag; en aangezien een maand 20 werkdagen heeft, zou Marcel per maand 40 zadelbokken kunnen produceren. Voor 3 maanden werk (dus 120 zadelbokken) zouden de arbeidskosten dus 3 x € 2000 = € 6000 bedragen. Voor 120 zadelbokken worden de arbeidskosten dan € 50 per zadelbok. Samen met de variabele kosten van hout van € 30 komen de totale kosten per zadelbok op € 80 en daarmee resteert een winst van € 20 per zadelbok. De totale winst voor 3 maanden productie zou dan zijn 120 x 20 = € 2'400.
  2. Stel dat Marcel sneller werkt dan Robert: hij kan 2,5 zadelbokken per werkdag produceren. Dit zou betekenen dat Robert 50 zadelbokken per maand kan produceren en dus in 3 maanden 150 stuks. De totale arbeidskosten komen wederom op € 6000; per zadelbok € 40 voor arbeid en totale kosten van € 70, zodat een winst van € 30 resulteert. De totale winst voor 3 maanden productie zou dan zijn 150 x 30 = € 4'500.
  3. Stel nu dat Marcel langzamer werkt dan Robert: hij produceert 1,67 zadelbokken per werkdag. Dit zou betekenen dat Marcel in 3 maanden honderd zadelbokken zou kunnen produceren. De arbeidskosten worden zo € 6000, oftewel € 60 per zadelbok, waarbij een winst resulteert van € 10 per zadelbok. De totale winst voor 3 maanden productie zou dan zijn 100 x 10 = € 1000.

Voordat Robert terug naar huis ging, wilde oom Luca Robert nog vertellen dat hij nu te maken had met twee verschillende types kosten. De variabele kosten van het hout, en nu de vaste kosten van het werk. Het inhuren van een persoon behoort tot de vaste kosten, omdat deze persoon een vaste periode ingehuurd wordt. Ook hebben we gezien dat de kosten van arbeid in het kostprijsberekening van de zadelbok varieert met de snelheid van werken. Onafhankelijk van hoeveel zadelbokken Marcel zou produceren, de kosten voor arbeid zijn een vast bedrag per maand. De kosten voor deze arbeid zijn er, onafhankelijk hoeveel zadelbokken worden verkocht. Zelfs als er geen enkele zadelbok zou worden verkocht, dan nog zou Robert Marcel moeten betalen. Door het aanstellen van Marcel gaat Robert een financieel risico in.

Er bestaan nog veel meer vaste kosten, bijvoorbeeld een werkatelier wordt voor een vast bedrag per maand gehuurd. Een verzekering is normaliter een vast bedrag per jaar, ongeacht het aantal verkopen, enzovoort.

Robert was blij verrast te ervaren dat in alle verschillende scenario's winst zou worden gemaakt (in totaal van €1000 tot zelfs € 4'500 afhankelijk van het scenario) en besloot Marcel te ontmoeten om hem voor te stellen deze job te accepteren. Marcel had inderdaad nog altijd geen werk gevonden en was enthousiast om in de tussentijd van hout nuttige en mooie dingen te maken. Hij wilde echter wel de zekerheid om een vaste periode van 3 maanden te werken. De ouders van Robert waren bereid om de schuur met gereedschappen kosteloos te laten gebruiken om deze job te kunnen doen, ervan overtuigd dat Robert van deze ervaring veel zou kunnen leren om hem voor te bereiden op het toekomstige werk van Robert bij een ingenieursbureau en deze oplossing er toe zou bijdragen dat Robert zijn studie afmaakt.


Verder naar dekkingsbijdrage - Terug naar substitutiekosten

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.