Naar inhoud springen

Kostprijsberekening en interne informatievoorziening/Dekkingsbijdrage

Uit Wikibooks

Door iemand in te huren voor de productie van de zadelbokken, besefte Robert, was de grens van een hobby naar een klein bedrijfje overschreden. En bij een klein bedrijfje hoort een naam. Een naam van een bedrijf is een belangrijke keuze; als potentiële klanten de naam van Robert's bedrijf leerden kennen, moesten ze eigenlijk meteen weten wat het bedrijf doet. Het was dan ook de duidelijk dat het woord paard deel uit moest maken van de naam van het bedrijf. "Robert's Zadelbokken" zou zo'n naam kunnen zijn; echter Robert wist ook dat de zadelbokken slechts een begin zou zijn, hij had tenslotte nog veel meer ideeën. Hij vond de eerste naam dan ook niet goed, omdat deze naam potentiële kopers voor andere producten op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Wat Robert wilde bereiken met de zadelbokken, is gemak voor de paardrijder; en hij zag nu reeds in, dat als dit allemaal zich verder zou ontwikkelen, dat hij gemak voor paardrijders centraal zou willen stellen. Een goede naam leek hem dan ook Horse Riders Paradise.

Dekkingsbijdrage[bewerken]

In het vorige hoofdstuk hebben we gezien dat de productiviteit van Marcel een grote invloed heeft op de winstgevendheid van de onderneming. Als we van een gemiddelde productiviteit uitgaan (2 zadelbokken per dag), kan Marcel in 3 maanden 120 zadelbokken produceren. De totale kosten voor 120 zadelbokken zijn €30 per zadelbok aan variabele kosten (hout) en € 50 per zadelbok aan vaste kosten (arbeidskosten), wat een totaal maakt van € 80 voor alle kosten. Voor elke extra geproduceerde zadelbok zijn alleen de kosten van het hout relevant; Marcels vaste kosten zijn tenslotte reeds in de eerste 120 zadelbokken opgenomen. Dus elke extra geproduceerde zadelbok voegt €70 winst toe aan de winst van €2'400 die resteert uit de eerste 120 zadelbokken. Deze € 70 is de dekkingsbijdrage.

 

De dekkingsbijdrage is de verkoopprijs verminderd met de variabele kosten per product.

of

of

Indien meerdere producten worden verkocht, kan de dekkingsbijdrage voor elk product worden berekend - deze dekkingsbijdrage verschilt doorgaans voor elk product. De dekkingsbijdrage is met name interessant omdat het aangeeft wat een onderneming verdient, voordat het de vaste kosten moet betalen. De dekkingsbijdrage wordt eerst gebruikt om de vaste kosten te betalen en als deze betaald zijn, wordt de dekkingsbijdrage de winst.

Voor elk bedrijf is een hoge dekkingsbijdrage en lage vaste kosten een doel op zich, zodat slechts weinig verkoopvolume nodig is om de vaste kosten te betalen. De waarheid is echter dat een hoge dekkingsbijdrage normaliter samengaat met hoge vaste kosten. Voorbeelden van dergelijke bedrijven zijn te vinden in hotels, de betere restaurants, luchtvaartmaatschappijen etcetera.

De verhouding van de total variabele kosten met totale kosten wordt het operationele hefboomeffect genoemd.

Op naar de break-even analyse - Terug naar vaste kosten

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.