Kookboek/Bramensap

Uit Wikibooks
Bramensap
Categorie Drank
Bereidingstijd 1 uur (excl. bramenplukken)
Moeilijkheidsgraad Zeer gemakkelijk

Overzicht van beschreven drankrecepten
 

Ingrediënten[bewerken]

(de hoeveelheden naar rato vermenigvuldigen of verminderen)

Benodigdheden[bewerken]

 • houten pollepel
 • grote, fijnmazige keukenzeef
 • ruime opvangschaal (bij voorkeur het formaat waar de zeef op past)
 • grote pan
 • glazen fles(sen) met schroefdop
 • grote soeplepel
 • trechter
 • oude kleren want bramensap vlekt enorm!

Bereiding[bewerken]

 1. Spoel de bramen kort en voorzichtig schoon en doe ze in een pan. Voeg zoveel water toe dat ze net niet onder water staan. Breng het geheel aan de kook en laat het een paar minuten al borrelend koken. Schuim eventueel af.
 2. Plaats het vergiet boven de opvangschaal, giet het mengsel in het vergiet en laat goed doorlekken (zorg voor een fijnmazig vergiet: de pitjes moeten blijven hangen). Met een houten lepel of bolle soeplepel het sap zachtjes uit de puree duwen. Regelmatig de puree schudden en omgooien. Aan de onderkant van de zeef blijft bramenpulp hangen, als je van lekker dik sap houdt kun je dat er voorzichtig afschrapen en bij het sap doen.
 3. Als je al het sap hebt opgevangen er de benodigde hoeveelheid suiker door roeren (ongeveer 1 deel op 3 delen sap). Goed roeren totdat alles is opgelost. Het beste gaat dat met witte basterdsuiker, maar kristal-, riet- of bruine suiker is ook mogelijk.
 4. Giet de oplossing in de pan en breng het zachtjes tot het kookpunt, regelmatig roerend, laat 5 minuten doorkoken. Was intussen de flessen goed af, zorg dat er geen sopresten in blijven, en spoel ze daarna nog eens om met kokend water. (Als de fles niet steriel is, wordt de houdbaarheid sterk beperkt!)
 5. Lepel het sap via de trechter in de flessen, tot de rand. Veeg de rand vervolgens schoon met een stuk keukenpapier. Doe de schroefdop erop en zet even omgekeerd neer.

Variatietips[bewerken]

Vanillesuiker en/of een lepel honing toevoegen voordat je het sap in de flessen doet. Een andere mogelijkheid is om een appel (ongeveer 1 appel per liter sap) door het sap te raspen, gebruik daarvoor een zeer fijne rasp. Of gebruik een geblendeerde peer voor een zacht smaakaccent. Voor een extra frisse smaak volstaat een klein scheutje citroen.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.