Naar inhoud springen

Koningen aan de Nijl/Een land aan de Nijl

Uit Wikibooks

Wie denkt aan Egypte denkt aan de Nijl. Het is onmogelijk een geschiedenis van het Oude Egypte te schrijven zonder de bijzondere rol van de Nijl te vermelden. Egypte was net zoals zijn gebuur Nubië een land aan de Nijl.

De Nijl

[bewerken]
Atlas: Kaart 1

De Nijl is met haar 6671 kilometers de langste rivier van Afrika en kende twee oude beschavingen langs haar oevers: de Nubische in het zuiden en de Egyptische in het noorden. Beiden leerden leven op het ritme van de Nijl en zouden elkaar tegenkomen in de loop van hun geschiedenis.

Egyptische prehistorie

[bewerken]

Reeds rond 300.000 v.Chr. werd Egypte al bewoond, waarbij men vooral ging leven in wadi's en langs meren. De vroegste bewoners van Egypte leefden vooral van de jacht, de pluk en de visvangst op de Nijl. Langzaamaan kwam sedentarisering en domesticatie op en kweekte men zijn eigen gewassen en dieren. Rond 5000 v. Chr. begon men ook keramiek te maken en leerde men metaal te bewerken. Hierdoor nam de sociale differentiatie en sedentarisatie toe en konden handelscontacten steeds verder gaan. Rond 4750 v. Chr. kwam de Badari-cultuur op die een van de meest dynamische culturen van haar tijd was, zij het niet de enige. Ze ontstond in Midden-Egypte uit een mengeling van verschillende culturen en is vooral gekend voor haar vrouwenbeelden. De grafgiften die men meegaf met de doden bestonden uit voorwerpen van koper, steatief en zeeschelpen. Deze zeeschelpen wijzen op de contacten die men had met verschillenden andere culturen, waaronder de Sinaï-cultuur, die de zeeschelpen leverde. Koper en andere metalen wijzen op toegepaste metallurgie en ook de keramiek kende een duidelijke opmars. Rond 4000 v. Chr. liep deze cultuur ten slotte ten einde, om over te gaan in de periode die de predynastische periode genoemd wordt.

Bibliografie

[bewerken]
  • W. Helck - E. Otto - W. Westendorf (edd.), Lexikon der Ägyptologie, Wiesbaden, 1972-1996.
  • F.K. Kienitz, Die politische Geschichte Ägyptens vom 7. bis zum 4. Jahrhundert vor der Zeitwende, Berlijn, 1953.
  • B. Midant-Reynes, Préhistoire de l'Egypte. Des premiers hommes aux premiers pharaons , Ivry-Sur-Seine, 1992.
  • R. Schulz - M. Seidel, Egypte. Het land van de farao's, 1997.
  • I. Shaw, The Oxford History of Ancient Egypt, Oxford, 2000.

Referentie

[bewerken]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.