Naar inhoud springen

Klassiek Hebreeuws/alfabet

Uit Wikibooks

Klassiek Hebreeuws

  1. Alfabet
  2. Nikud
  3. Mater lectionis
  4. zelfstandig naamwoord
  5. meervoud
  6. voorzetsels en lidwoord
  7. bijvoeglijke naamwoorden
  8. werkwoorden
  9. uitdrukkingen in het Hebreeuws
  10. woordenlijst


Het Hebreeuwse alfabet

[bewerken]

Het Hebreeuwse alfabet heeft 22 letters en wordt gelezen van rechts naar links. Oorspronkelijk kende het Hebreeuws geen klinkers, de priesters die voorlazen uit de Thora kenden de uitspraak van ieder woord uit hun hoofd. In de middeleeuwen vonden er echter grootschalige Jodenvervolgingen plaats, waardoor veel van de Thorakennis verloren ging. De Masoreten, middeleeuwse Thorakenners, wilden voorkomen dat de kennis over de uitspraak van Hebreeuwse woorden verloren ging. Daarom ontwikkelden ze een systeem van puntjes en streepjes, de zogenaamde nikoeds, om de klinkers weer te geven. Hierover meer in de volgende les. De letters א en ע worden niet uitgesproken. Als er een klinkerteken onder staat, nemen ze gewoon de klank van de desbetreffende klinker over. Er zijn een paar dubbele letters (de Ook het omgekeerde is het geval : sommige letters kennen twee uitspraken. Soms staat er een teken in dat aangeeft welke uitspraak de letter moet hebben (hierover volgende les meer), maar meestal kan hij op beide manieren worden uitgesproken.

De Hebreeuwse medeklinkers

[bewerken]
Hebreeuws alfabet
Medeklinkers
letter naam klank
א Alef /
ב Bet b/v
ג Gimel g
ד Dalet d
ה Hee h
ו Waw v/w
ז Zajien z
ח Chet x/ch
ט Tet t
י Jod j
כ Kaf k/ch
ל Lamed l
מ Mem m
נ Noen n
ס Samech s
ע Ajien /
פ Pee p/f
צ Tsaddie ts
ק Koef k
ר Reesj r
ש Sjien s/sj
ת taw t/th

Sluitletters

[bewerken]

Sommige Hebreeuwse letters veranderen van vorm als ze aan het einde van een woord, links dus, staan. We noemen ze dan sluitletters. Hieronder een overzicht van de sluitletters :

sluitletters
letter sluitletter
כ ך
מ ם
נ ן
פ ף
צ ץ

Hebreeuwse getallen

[bewerken]

Elke Hebreeuwse letter heeft ook een eigen getalwaarde; alle eenheden, tientallen en honderdtallen worden voorgesteld door een letter uit het Hebreeuwse alfabet. Deze kunnen worden gecombineerd om andere getallen te vormen (het getal 18 is, bijvoorbeeld, יח, omdat 8=י en 10=ח). Er zijn echter twee uitzonderingen : de getallen 15 en 16, die respectievelijk worden weergegeven als טו en טז, omdat de combinaties יה en יו de heilige naam van God (יהוה) te dicht zouden benaderen. Ook de sluitletters hebben een eigen getalwaarde. Hieronder een samenvatting van de Hebreeuwse letters en hun getalwaarden :

Decimaal Teken
א 1
ב 2
ג 3
ד 4
ה 5
ו 6
ז 7
ח 8
ט 9
י 10
כ 20
ל 30
מ 40
נ 50
ס 60
ע 70
פ 80
צ 90
ק 100
ר 200
ש 300
ת 400
ך 500
ם 600
ן 700
ף 800
ץ 900
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.