Naar inhoud springen

Inleiding MediaWiki/Naamruimten

Uit Wikibooks
Inleidend
Wat betekent wiki? Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Namen Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Wikiquette Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Auteursrecht Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Aanmelden Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Wat zie ik op een wiki-pagina Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Pagina's bewerken
Bewerken Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Links Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Schuin/vetgedrukt Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Tussenkopjes Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Lijsten Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Uploaden Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Afbeeldingen In ontwikkeling. Revisiedatum: onbekend
Tabellen Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Categorieën Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Naamruimten Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Extra info
Zoeken Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Wikimedia Commons In ontwikkeling. Revisiedatum: onbekend
Vandalisme Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Moderator Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Woordenlijst Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Meer info op Wikipedia

Voordat je een artikel gaat aanmaken, is het belangrijk om te bedenken in welke naamruimte het thuishoort. Naamruimtes zijn eigenlijk onderverdelingen van de database waarin alle pagina's staan opgeslagen.

Pagina's in speciale naamruimtes hebben een voorvoegsel in de naam van het artikel. Zo zijn er bijvoorbeeld op Wikipedia twee artikelen die over "Navigatie" gaan:

Het verschil zit hem in de toevoeging van de naamruimte: door de naamruimte "Help:" te plaatsen voor "Navigatie" krijgt het artikel net even een andere naam, en komt het in de Helpnaamruimte terecht.

De naamruimtes

[bewerken]
Artikelnaamruimte
Hier staan alle pagina's die niet in een andere naamruimte staan. Dit zijn de artikelen die het eigenlijke doel van de wiki vormen. Op Wikipedia zijn het bijvoorbeeld de lemma's uit de encyclopedie.
Gebruiker
In de gebruikersnaamruimte hebben alle gebruikers een pagina waar ze informatie over zichzelf neer kunnen zetten. Het is eigenlijk je visitekaartje, en je kunt er zo veel en zo weinig inzetten als je wilt. Op de overlegpagina bij de gebruikerspagina kunnen andere mensen berichten voor je achterlaten. Je krijgt vanzelf een melding op je scherm wanneer iemand iets heeft geschreven op je overlegpagina.

TIP: Op Wikipedia wordt het als erg onbeleefd beschouwd om te schrijven op de gebruikerspagina van iemand anders. Als je iets te vertellen hebt aan iemand anders, moet je dat dus echt even op zijn overlegpagina zetten.

Wikibooks
Hier kunnen pagina's aangemaakt worden over de wiki. De naam van deze naamruimte is afhankelijk van de wiki. Op Wikipedia heet 'ie Wikipedia: en op Wikibooks heet deze naamruimte Wikibooks: Op Wikipedia staan er in de Wikipedia-naamruimte allerlei artikelen over beleid, regels, enz. in.
Afbeelding
Mocht je afbeeldingen wilt gebruiken, dan is het van belang voor de naam van de afbeelding altijd de naamruimte toe te voegen, anders werkt de link niet.
MediaWiki
Hierin bevinden zich allerlei systeemteksten. Deze teksten zijn beveiligd omdat het niet wenselijk is om er veranderingen in aan te laten brengen door "gewone" gebruikers.
Sjabloon
Sjablonen zie je in een editscherm altijd tussen {{accolades}} staan. Wil je het sjabloon zelf zien, dan zul je in de adresbalk voor de naam van het sjabloon weer de naamruimte toe moeten voegen.
Help
Alle Helppagina's horen in deze naamruimte thuis.
Categorie
Zie Categorieën voor uitleg over categorieën.

Op een speciale pagina: Special:Allpages, staan alle artikelen die op deze wiki staan. Je kunt in het dropdownmenuutje zien welke naamruimtes er allemaal zijn.

==Bronnen==
Bron(nen):
  • De informatie op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is geheel of gedeeltelijk afkomstig uit "Handleiding Websitemaker Beta-tester" op kennisnet.wikia.com, en is samengesteld door Marjon Bakker De handleiding is vrijgegeven onder de GFDL.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.