Naar inhoud springen

Inleiding MediaWiki/Auteursrecht

Uit Wikibooks
Inleidend
Wat betekent wiki? Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Namen Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Wikiquette Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Auteursrecht Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Aanmelden Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Wat zie ik op een wiki-pagina Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Pagina's bewerken
Bewerken Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Links Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Schuin/vetgedrukt Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Tussenkopjes Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Lijsten Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Uploaden Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Afbeeldingen In ontwikkeling. Revisiedatum: onbekend
Tabellen Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Categorieën Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Naamruimten Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Extra info
Zoeken Zeer goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Wikimedia Commons In ontwikkeling. Revisiedatum: onbekend
Vandalisme Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Moderator Goed ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Woordenlijst Redelijk ontwikkeld. Revisiedatum: onbekend
Meer info op Wikipedia

Als je iets op een wiki wilt plaatsen, is het heel belangrijk dat je zeker weet dat er geen auteursrecht (copyright) zit op de tekst of de afbeelding die je wilt gebruiken. Iemand die iets creatiefs maakt, heeft automatisch het auteursrecht, zoals een schrijver die een boek schrijft, of een band die een cd uitbrengt. Dat betekent dat het eigendom bij de maker blijft, ook al wordt het werk verspreid.

Die teksten, boeken, foto's of muziek mag je dus niet kopiëren, en je mag al helemaal niet doen alsof jij het gemaakt hebt.

Auteursrecht op Wikipedia[bewerken]

Creative Commons

Op Wikipedia zijn de gebruikers heel streng in het bewaken van Wikipedia, om te voorkomen dat er teksten of afbeeldingen in terechtkomen waar iemand anders auteursrecht op heeft. Zulke bijdragen worden verwijderd. Dankzij deze strengheid is het juist wel mogelijk om de inhoud van Wikipedia te kopiëren en verder te verspreiden, terwijl dat bij bijvoorbeeld boeken en dvd's verboden is.

  • Op 15 juni 15 2009 is Wikipedia veranderd van de GFDL naar de CC-BY-SA licentie.

Tekst[bewerken]

De tekst van Wikipedia wordt onder een GFDL-licentie verspreid. Dat is een hele lap tekst die je hier kunt vinden. Het is in het Engels, en het is een behoorlijk ingewikkelde tekst. In het kort komt het hier op neer:

Iedereen mag de tekst van een document dat onder de GFDL wordt vrijgegeven

  • kopiëren,
  • veranderen,
  • verkopen,
  • maar het document - zelfs al is de tekst daarvan gewijzigd - moet weer onder de GFDL vrijgegeven worden. Ook moet de oorspronkelijke auteur vermeld worden.

Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je teksten en afbeeldingen zelf maakt, zodat je zeker weet dat er geen auteurs zijn die eigenlijk het copyright hebben op het werk dat jij op Wikipedia wilt zetten.

Afbeeldingen[bewerken]

Teksten vallen allemaal onder de GFDL-licentie, en afbeeldingen waar geen licentie op staat, ook. Afbeeldingen op Wikipedia hebben echter ook nog wel eens een andere licentie. Dat is dan meestal een Creative Commons-licentie (CC-licentie). CC-licenties staan - net als de GFDL-licentie - expliciet het kopiëren en verder verspreiden van afbeeldingen toe.

Er zijn verschillende soorten CC-licenties:

  • CC-BY: Attribution (toeschrijving): kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk en afgeleide werken op voorwaarde van een naamsvermelding van de oorspronkelijke auteur.
  • CC-SA: Share Alike (vrijgeven onder dezelfde licentie): distributie van afgeleide werken is alleen toegestaan onder een identieke licentie, zie ook copyleft.
  • CC-NC: Niet-Commercieel: kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk en afgeleide werken alleen voor non-commerciële doelen.
  • CC-ND: No Derivative Works (geen afgeleide werken): kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk is toegestaan, maar niet het veranderen van het werk

De laatste twee licenties, CC-NC en CC-ND, zijn niet verenigbaar met de GFDL-licentie en kunnen dus niet gebruikt worden op Wikipedia. Alle informatie op Wikipedia moet namelijk veranderd kunnen worden en eventueel doorverkocht.


MEER WETEN?

==Bronnen==
Bron(nen):
  • De informatie op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is geheel of gedeeltelijk afkomstig uit "Handleiding Websitemaker Beta-tester" op kennisnet.wikia.com, en is samengesteld door Marjon Bakker De handleiding is vrijgegeven onder de GFDL.

* Een deel van die tekst was afkomstig van dit artikel op Wikipedia. Ook de geschiedenis van deze tekst is daar te vinden. Deze tekst valt onder de GFDL-licentie.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.