Inleiding MediaWiki/Auteursrecht
Als je iets op een wiki wilt plaatsen, is het heel belangrijk dat je zeker weet dat er geen auteursrecht (copyright) zit op de tekst of de afbeelding die je wilt gebruiken. Iemand die iets creatiefs maakt, heeft automatisch het auteursrecht, zoals een schrijver die een boek schrijft, of een band die een cd uitbrengt. Dat betekent dat het eigendom bij de maker blijft, ook al wordt het werk verspreid.
Die teksten, boeken, foto's of muziek mag je dus niet kopiëren, en je mag al helemaal niet doen alsof jij het gemaakt hebt.
Auteursrecht op Wikipedia
[bewerken]Op Wikipedia zijn de gebruikers heel streng in het bewaken van Wikipedia, om te voorkomen dat er teksten of afbeeldingen in terechtkomen waar iemand anders auteursrecht op heeft. Zulke bijdragen worden verwijderd. Dankzij deze strengheid is het juist wel mogelijk om de inhoud van Wikipedia te kopiëren en verder te verspreiden, terwijl dat bij bijvoorbeeld boeken en dvd's verboden is.
Tekst
[bewerken]De tekst van Wikipedia wordt onder een GFDL-licentie verspreid. Dat is een hele lap tekst die je hier kunt vinden. Het is in het Engels, en het is een behoorlijk ingewikkelde tekst. In het kort komt het hier op neer:
Iedereen mag de tekst van een document dat onder de GFDL wordt vrijgegeven
- kopiëren,
- veranderen,
- verkopen,
- maar het document - zelfs al is de tekst daarvan gewijzigd - moet weer onder de GFDL vrijgegeven worden. Ook moet de oorspronkelijke auteur vermeld worden.
Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je teksten en afbeeldingen zelf maakt, zodat je zeker weet dat er geen auteurs zijn die eigenlijk het copyright hebben op het werk dat jij op Wikipedia wilt zetten.
Afbeeldingen
[bewerken]Teksten vallen allemaal onder de GFDL-licentie, en afbeeldingen waar geen licentie op staat, ook. Afbeeldingen op Wikipedia hebben echter ook nog wel eens een andere licentie. Dat is dan meestal een Creative Commons-licentie (CC-licentie). CC-licenties staan - net als de GFDL-licentie - expliciet het kopiëren en verder verspreiden van afbeeldingen toe.
Er zijn verschillende soorten CC-licenties:
- CC-BY: Attribution (toeschrijving): kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk en afgeleide werken op voorwaarde van een naamsvermelding van de oorspronkelijke auteur.
- CC-SA: Share Alike (vrijgeven onder dezelfde licentie): distributie van afgeleide werken is alleen toegestaan onder een identieke licentie, zie ook copyleft.
- CC-NC: Niet-Commercieel: kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk en afgeleide werken alleen voor non-commerciële doelen.
- CC-ND: No Derivative Works (geen afgeleide werken): kopiëren, distributie, vertoning en uitvoering van het werk is toegestaan, maar niet het veranderen van het werk
De laatste twee licenties, CC-NC en CC-ND, zijn niet verenigbaar met de GFDL-licentie en kunnen dus niet gebruikt worden op Wikipedia. Alle informatie op Wikipedia moet namelijk veranderd kunnen worden en eventueel doorverkocht.
MEER WETEN?
- Het artikel op Wikipedia over Auteursrecht
- Het artikel op Wikipedia over de GFDL-licentie
- Het artikel op Wikipedia over de Creative Commons-licenties
Bron(nen): |
* Een deel van die tekst was afkomstig van dit artikel op Wikipedia. Ook de geschiedenis van deze tekst is daar te vinden. Deze tekst valt onder de GFDL-licentie. |