Naar inhoud springen

Huisdierengids hond/Werkhonden

Uit Wikibooks

Werk in uitvoering.
Aan dit artikel wordt voorlopig nog gewerkt. Gelieve het niet te bewerken totdat dit sjabloon is weggehaald.

Van oudsher heeft de mens dieren ingezet om hem behulpzaam te zijn bij zware of moeilijke werkzaamheden. Denk hierbij aan onder meer olifanten, ezels en paarden voor het slepen en dragen van zware vrachten. Honden, die vrij eenvoudig te trainen en af te richten zijn, werden naar gelang hun grootte, capaciteiten en aard, ingezet bij een variëteit aan werkzaamheden. Door fokprogramma's en kruisingen kon men ze nog beter geschikt maken voor een specifieke taak, de jacht, als herder en drijver of zelfs als trekdier. Tegenwoordig is het in de westerse beschaving ondenkbaar dat we een hond nog zouden gebruiken als trekdier onder de hondenkar, maar niet overal ter wereld denkt men er zo over.

Een aantal voorbeelden van hondenrassen, die gespecialiseerd zijn voor hun geschikt "werk", waar ze bovendien zelf ook plezier aan beleven. Dit zijn slechts een paar voorbeeldrassen.

Bewaking[bewerken]

De Mastiff.
Door zijn imposante verschijning en onverschrokkenheid zeer geschikt als waak- en verdedigingshond. De Dobermann. De goede, soms wat luiddruchtige waakhond met een groot uithoudingsvermogen. Neiging tot het worden van een éénpersoonshond.

De jacht[bewerken]

Het kooikerhondje.
De vaste begeleider van de kooiker. Met zijn witte pluimstaart helpt hij bij het binnenlokken van de nieuwsgierige wilde eenden. De Teckel. Door zijn lange slanke lichaamsbouw en korte pootjes zeer geschikt voor de jacht op ondergronds wild, konijnen, dassen. Bovengronds ook op everzwijnen, vossen en reeën.

Reddding[bewerken]

De Sint Bernard.
De forse, sterke reddingshond in bergachtige gebieden zoals de Alpen. Iedereen kent wel de plaatjes van een Sint-Bernard met een vaatje spritualiën aan zijn halsband, schoudertasjes om en een rolmatje op zijn rug.

Transport[bewerken]

De Siberische Husky.
De husky's en andere poolhonden worden in Noord-Scandinavië en andere sneeuwrijke en koude gebieden nog steeds gebruikt als sledehonden. Ze zijn daar vrijwel het enige bruikbare vervoermiddel.

Veedrijven[bewerken]

De Border Collie.
Oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Engeland langs de grens met Schotland, is uitermate geschikt door zijn, snelheid, wendbaarheid, onvermoeibaarheid en intelligentie om de schaapherder te helpen de kudde bij elkaar te houden en een bepaalde richting in te drijven.

Diverse mogelijkheden[bewerken]

De Duitse herder.
Dit ras kan voor veelsoortig werk worden ingezet, als waak- en verdedigingshond, speurhond, politiehond of blindegeleidehond.

De Labrador Retriever.
Een betrouwbaar ras voor geleide- en hulphond, het opsporen van drugs en voor de jacht.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.