Naar inhoud springen

Huisdierengids hond/Spel

Uit Wikibooks

Een hond is een intelligent dier, die de 'will to please' heeft. Hij vind het geweldig om opdrachten van zijn baas te krijgen en om voor hem te 'werken' en dan natuurlijk een beloning te ontvangen, een aai over zijn bol, een complimentje, een brokje. Bij gebrek aan echt werk, dreigt verveling en is het goed vervangend werk voor hem te vinden in de vorm van allerlei spelletjes, wat ook een goede uitlaatklep is om zich af te reageren, wanneer hij spanningen heeft opgebouwd.

Het soort spel

[bewerken]

De ene hond vind apporteren prachtig, sommigen zijn gek op water, weer anderen doen niets liever dan rennen. Daarom is het goed een spel te kiezen dat aansluit bij het karakter en fysieke mogelijkheden van het dier.

Als u een bepaalde rashond heeft, of wil aanschaffen, is al min of meer bekend waar de passie van de hond ligt. Het is wel belangrijk dat ú het initiatief neemt wanneer het spel begint en ook wanneer het weer afgelopen is. U bent de roedelleider, de hond staat onder uw appèl. Hou zijn aanadacht vast.

Agility

[bewerken]

Agility (ook wel behendigheid genoemd) is een discipline van de hondensport vergelijkbaar met jumping bij paardensport. Het parcours omvat een aantal hindernissen die de hond moet nemen, geleid door zijn begeleider, in een minimum van tijd, op de juiste wijze en in een bepaalde volgorde.

Agility laat toe de fysieke toestand van een hond te beoordelen en geeft hem de mogelijkheid om een groot zelfvertrouwen te krijgen.

Gebruikte toestellen zijn: de hoogtesprong, de breedtesprong, de borstelsprong, de tunnel, de slurf, de band, de katteloop, de A-schutting, de wip en de slalom.

In Nederland kan binnen twee overkoepelende organisaties aan agility worden gedaan, namelijk de Federatie Hondensport Nederland (FHN) en Cynophilia. Agility is een snelgroeiende sport, die vooral de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen.

Apporteren

[bewerken]

Wanneer hij de krant of de post mag ophalen voor de baas, voelt hij zich nuttig en voelt het als werken. Dat zal hem veel voldoening geven. Een beetje forse hond kunt u zelfs meenemen om boodschappen te doen. Geef hem een geschikte boodschap in zijn bek, laat hem die de hele weg naar huis vasthouden, zonder dat hij het kapot mag maken (of opeten) en loop samen met hem naar huis, waar hij zijn beloning in ontvangst kan nemen. Ook goed voor de baas!

Flyball

[bewerken]

Bij flyball moeten de honden op twee naast elkaar gelegen hindernisbanen over vier in lijn staande hindernissen springen, aan het eind daarvan staat een kist met een tennisbal. De hond moet dan met zijn voorpoten een mechanisme in werking stellen, waardoor de tennisbal in zijn richting wordt gegooid. De hond moet de bal opvangen en dan met de bal over de hindernisbaan zo snel mogelijk terug naar zijn baas. De hond met bal in de bek die het snelste is en geen hindernis heeft overgeslagen wint.

Op deze manier kunnen in teamverband hele competities worden afgewerkt. Bijvoorbeeld vier tot maximaal zes honden per team, die in estafette het parcours afleggen. Pas als de vorige hond terug over de start- en finishlijn is mag de volgende hond starten.

Dit is dus min of meer een combinatie van snelheid en apporteren.

Herkomst. Flyball is overgewaaid uit de Verenigde Staten. In 1970 vond Herbert Wagner daar deze vorm van hondensport uit en in 1985 werd de North American Flyball Association (NAFA) opgericht. Flyball werd in 1990 in Nederland geïntroduceerd door Otto Steijn.

Sledehondenraces

[bewerken]

Een bijzondere vorm van hondensport, die zowel 's winters als 's zomers buiten beoefend kan worden. Als er sneeuw ligt kunt kunt een een heuse slee gebruiken met minimaal een vierspan, maar een achtspan is mooier. Bij gebrek aan sneeuw kunt u een laag karretje met wieltjes als slee laten functioneren. Husky's zijn uitermate geschikt voor deze tak van sport. De poolhondenrassen behoren tot de oudst bekende hondenrassen ter wereld. Vanwege hun oorspronkelijk leefomgeving zijn sledehonden primair ingesteld om te overleven, een eigenschap die ze van hun voorouders hebben geërfd. Dit uit zich in een zeer sterk ontwikkeld jachtinstinct, gerichtheid op voedsel en een hoge mate van zelfstandigheid. Iemand die overweegt een sledehond als huisdier te nemen, dient hier absoluut rekening mee te houden. Een andere eigenschap die de oorsprong van een sledehond weergeeft is het feit dat ze, net als wolven, nauwelijks blaffen maar huilen.

Windhondenrennen

[bewerken]

Windhondenrennen is een sport waarbij de honden een kunsthaas moeten achtervolgen op een baan. De honden worden onverdeeld in klassen, dit gebeurt op ras en geslacht. Alle honden dragen tijdens de wedstrijd een muilkorf om de honden tegen elkaar te beschermen.

Honden mogen vanaf een leeftijd van 15 maanden deelnemen tot de maximale leeftijd van 8 jaar. De baan bestaat uit twee rechte zijden en twee bochten, te vergelijken met de baan bij de atletiek. Er is tevens een variant genaamd "Coursing" waarbij er op een veld (dus niet in een ovaal) achter een kunsthaas wordt gelopen.

Het overkoepelende orgaan van de windhondenrensport in Nederland waarbij veel verenigingen zijn aangesloten is het Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland.

Zwemmen

[bewerken]

Honden die erg graag zwemmen, moeten soms wel afgeremd worden. Ze springen pardoes in de vijver van uw buren, die dit waarschijnlijk niet op prijs zullen stellen. Beter is het om naar een speciale honden vrijloop gedeelte van bijvoorbeeld een bos met een vennetje te gaan. In elk geval moet de hond ook weer redelijk makkelijk uit het water kunnen komen, dus de oevers mogen niet te steil zijn. Daar ontmoeten ze meestal veel meer honden met hun baasjes en leren ze ook de omgang met andere honden van pup tot bejaarde. U kunt takken in het water gooien die de hond steeds terug moet brengen. Met behulp van een speciale werparm met rubber balletje kunt u extra ver gooien, zodat de hond echt een flink stuk terug moet zwemmen. Als u de mogelijkheid heeft om met hem naar zee te gaan is dat natuurlijk helemaal ideaal, alhoewel sommige honden ineens een zekere angst krijgen voor dat bewegende water dat steeds naar hun toekomt en weer weg ebt. Laat hem nooit in zee gaan met eb, de kans dat uw hond niet sterk genoeg is om zelfstandig het strand te bereiken is dan te groot. Met vloed wordt hij min of meer vanzelf weer naar het strand gedragen. Daarna lekker droog laten schudden en uitrennen. Uw hond zal thuis weer heerlijk slapen na een lekker maaltje.

Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.