Naar inhoud springen

Huisdierengids - Terrarium/Inrichting

Uit Wikibooks

De inrichting van een terrarium hangt sterk af van de erin levende diersoort. Woestijndieren leven vaak in een kale omgeving met enkele schuilplaatsen, maar dieren die in tropische bossen leven hebben vaak liefst planten om zich heen en een constant vochtige omgeving. Bij reptielen, en zeker bij amfibieën ligt de luchtvochtigheid en temperatuur zeer nauw. Indien deze verkeerd wordt ingeschat, kunnen allerlei problemen ontstaan, zoals stress, huidaandoeningen en gedragsveranderingen, zoals stoppen met eten.

Grootte

[bewerken]

Afhankelijk van de diersoort(en) die men wil houden in het terrarium, zal het biotoop en ook de afmeting van het terrarium verschillen. Over het algemeen geldt; hoe groter hoe beter. Er zijn wel uitzonderingen, sommige schildpadden moeten niet in te diep water worden gehouden omdat ze dan kunnen verdrinken.

De grootte van een terrarium is afhankelijk van de soort die erin moet leven, en bij groepjes dieren dient rekening te worden gehouden met het feit dat er ook wel eens ruzie zal zijn en de dieren weg moeten kunnen kruipen omdat ze elkaar anders kunnen verwonden. De grootte van een terrarium is altijd relatief aan de diersoort, zoals de lengte, levenswijze (bodem- of boombewonend), gedrag of de lichaamsbouw.

Materialen

[bewerken]

Er zijn wel terraria die gemaakt worden van hout of plexiglas, maar in de praktijk bestaat een terrarium volledig uit glas. De standaarddikte is 4 millimeter, maar bij wat sterkere dieren of een terrarium met een groot of diep watergedeelte is 6 millimeter aan te raden, dit is veel steviger en kan meer druk hebben. De vetvrije glazen platen worden vervolgens met waterdicht siliconenkit afgedicht. Het kitten van een terrarium ligt secuur; eenmaal vastgehecht is het zeer moeilijk om het er weer af te krijgen en alleen met oplosmiddelen of een scheermesje. Zeker bij terraria waarin een watergedeelte komt, kan men het kitten beter aan de vakman overlaten; een lek is zeer vervelend en kan soms grote waterschade of zelfs sterfte van dieren veroorzaken.

Beplanting

[bewerken]

Als beplanting kan worden gekozen voor kunstplanten, gemaakt van plastic. Dit heeft een aantal voordelen; zo behoeven kunstplanten geen water en geven ook geen water af zodat ze geen invloed hebben op de luchtvochtigheid. Ook worden ze niet opgegeten door dieren die planten eten. Nadeel is echter dat kunstplanten meestal goed te onderscheiden zijn van echte planten, bovendien zijn kwaliteitsplanten zeer prijzig. Ook kunnen kunstplanten stuk gaan, waardoor de metalen draadjes die door de takken lopen uit kunnen steken. Dit geldt met name voor de wat 'wildere' soorten die in groepen worden gehouden, zoals leguanen en agamen. Deze hebben wel eens ruzie en kunnen behoorlijk te keer gaan.

Bij het gebruik van echte planten dient met de wat onstuimerige soorten en soorten die planten eten. Aan te raden is om nooit giftige planten te gebruiken, ook niet als de dieren absoluut geen planten lusten. Van veel planten vallen wel eens bladeren af of komt een giftig wondsap tevoorschijn bij beschadiging, waardoor het door het hele terrarium kan worden verspreid.

Planten dienen altijd goed verankerd te zijn in de bodem, veel reptielen en amfibieën graven graag of schuilen van nature onder planten. Zeker nieuwe dieren, die nog moeten wennen aan de omgeving, zullen de eerste tijd het hele terrarium omploegen om te ontsnappen.

Belichting

[bewerken]

De belichting van en terrarium speelt een grote rol in de temperatuur, deze moet vooral niet te hoog worden. Veel diersoorten als reptielen, amfibieën en geleedpotigen hebben een vrij grote tolerantie voor lagere temperaturen, maar soms is enkele graden boven de ideale temperatuur al schadelijk.

UV-lampen zijn bij veel soorten gewervelden onmisbaar. Vooral jongere dieren die snel groeien kunnen afwijkingen ontwikkelen indien hen UV-licht wordt onthouden.

Temperatuur

[bewerken]

Vochtigheidsgraad

[bewerken]

Ventilatie en openingen

[bewerken]
Informatie afkomstig van https://nl.wikibooks.org Wikibooks NL.
Wikibooks NL is onderdeel van de wikimediafoundation.